Soluții și idei europene pentru reducerea risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS

Miercuri, 24 septembrie 2025, Consiliul Județean Maramureș a organizat a treia întâlnire regională a proiectului ”CIBUS – Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa”, implementat în parteneriat internațional de 8 regiuni europene, cu finanțare prin Programul Interreg Europe 2021-2027.
Aflat la finalul semestrului al treilea de implementare, proiectul CIBUS facilitează cooperarea transnațională în domeniul risipei alimentare și totodată colaborarea între factori interesați de la nivel regionaldin sectoarele public, privat, academic și non-profit.

Evenimentul din Județul Maramureș a reunit reprezentanți ai factorilor interesațide la Primăria Municipiului Baia Mare, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, Asociația Banca pentru Alimente, Universitatea Tehnică Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare, ADI Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere Maramureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială (ASSOC), Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Primăria Orașului Baia Sprie, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Serviciul Public Ambient Urban Baia Mare.

În deschidere, s-a accentuat importanța și impactul proiectelor Interreg, axate pe învățarea interregională și schimbul de experiență între regiunile europene partenere,ce contribuiela dezvoltarea capacității administrative a instituțiilor implicate.

Agenda întâlnirii a cuprins trecerea în revistă a evoluției proiectului CIBUS și a exemplelor de bună practică legate de prevenirea și reducerea risipei alimentare și a deșeurilor, precum și identificarea de studii de caz și propuneri pentru pregătirea celei de-a 4-a întâlniri transnaționale care va avea loc în Danemarca, în luna noiembrie 2025.
Bunele practici prezentate la întâlnirile interregionale CIBUS ilustrează abordări diverse ale autorităților și organizațiilor locale pentru sprijinirea și promovarea reducerii risipei alimentare.

Dintre soluțiile concrete și inițiativele partenerilor CIBUS, au fost evidențiate Concursul ”Supraviețuitorii deșeurilor” aflat la a 17-a ediție, destinat elevilor de clasa a IV-a din Finlanda; Bucătăria comunitară FoodClouddin Irlanda, care transformă surplusul de alimente ale diferiților furnizori în mese nutritive pentru persoane aflate în nevoie; Proiectul Quasimodo – Fructe și legume urâte, prin care o companie din Cipru transformă legumele și fructele imperfecte în conserve și produse congelate; Restaurantul regional Nogen din Danemarca, unde bucătarii creează preparate pe baza a ceea ce este disponibil, iar oaspeții nu știu ce li se va servi până nu li se aduce mâncarea; Aplicația de comandă (pentru școli și părinți) cu 12 zile în avans a meselor pentru școli și creșe, produse de șapte bucătăriicomunitare din cadrul unei asociații intercomunale pentru îngrijire specializată din Belgia; Serviciu cu mic dejun cu cărucioare rulante din cameră în cameră, în spital, iar pacienții își aleg meniul în funcție de recomandări, nevoiși opțiuni; Proiectul de management integrat al deșeurilor biologice din Portugalia, prin care au fost distribuite peste 8000 de compostoare menajere în mediul rural (din 2017) și pentru 14000 de familii din zonele rurale (începând cu 2024); Instalație anaerobă pentru deșeuri biodegradabile în Bulgaria, ce include instalație de compostare și sistem de cogenerare pentru producerea de energie electrică și termică din biogaz.

Participanții au dezbătut posibilități de adaptare a bunelor practici considerate cu potențial semnificativ de transferabilitate în Maramureș, de interes fiind în special bucătăria FoodCloud, aplicația de comandă mese în avans, serviciul de mic dejun pe cărucioare în spitale sau distribuirea de compostoare și în mediul urban din Baia Mare.
De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost prezentate exemplele de bune practici ale factorilor interesați din Maramureș.
Primăria Baia Mare și Serviciul Ambient Urban au prezentat proiectul transfrontalier Gestionarea deșeurilor biodegradabile în Baia Mare, prin care deșeurile verzi sunt transformate în compost pentru serele municipale și producători casnici, în funcție de disponibilități.

La rândul său, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în Județul Maramureș s-a axat pe prezentarea inițiativei privind infrastructura pentru gestionarea biodeșeurilor, prin care au fost distribuite peste 80000 de compostoare în zonele rurale din Maramureș, precum și dezvoltarea unei aplicații pentru notificarea utilizatorilor despre managementul deșeurilor, adresată celor peste 450000 delocuitori ai județului Maramureș.
Al treilea exemplu de bune practici a fost prezentat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș (DGASPC), care a actualizat listele de alimente în conformitate cu nevoile beneficiarilor din cele 45 de centre rezidențiale și 5 centre de zi. Noul contract de achiziție a alimentelor pentru următorii doi ani include o listă actualizată cu produse alimentare cucaracteristici calitative, nutritive și dietetice îmbunătățite, furnizarea produselor înambalaje adaptate consumului, dar și produse alimentare noi, în conformitate cu nevoile și preferințele beneficiarilor. Prin acest nou contract, pe lângă faptul că se optimizează consumul și se reduce risipa alimentară, DGASPC Maramureș face o economie de 7% față de vechiul contract de furnizare alimente.

Drept urmare a invitației lansate de echipa proiectului CIBUS, în perioada următoare se vor identifica și alte soluții concrete pentru producerea de schimbări reale în prevenirea, reducerea pierderilor și risipei alimentare, pe care factorii interesați selectați le vor aduce în atenția partenerilor proiectului CIBUS, în cadrulviitoareiîntâlnirii din Danemarca.
CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Serviciul Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice.

Mai multe informații despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.

1 COMMENTS

  1. Aceste întâlniri CIBUS sună ca niște curse de sprint pentru gândire creativă la reducerea risipei! E ca și cum toți ar căuta cele mai drăguțe metode de a nu aruncă mâncare în gunoi, iar acum au venit și la noi, în Maramureș, să vadă cum stăm pe la noi. Am auzit povești de la Finlanda, Irlanda, Cipru, Danemarca, Belgia, Portugalia și Bulgaria – sună ca un tănăr de basme interregionale! Chiar și bucătăriile noastre locale au prins spiritul și vor să facă lucruri deosebite. Poate vom învăța cum să transformăm deșeurile în… poezii sau poate în bani? Sau poate că deja știm, dar doar trebuie să le spunem și celorlalți. Mult succes în pregătirea următoarei întâlniri în Danemarca, să nu ne pierdem!laser marking machine

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *