Primarul Cătălin Cherecheș a semnat contractul de execuție. Malurile râului Săsar intră în reabilitare
Unul dintre proiectele de importanță majoră pentru municipiul Baia Mare, amenajarea malurilor râului Săsar, a primit astăzi, 22 martie, undă verde. Primarul Cătălin Cherecheș a semnat contractul de proiectare și execuție “Reabilitarea spaţiilor verzi degradate şi realizarea infrastructurii de agrement în zona Malurile Râului Săsar”.
Proiectul realizat din fonduri europene, a cărui valoare se ridică la aproximativ 4 milioane de Euro, propune tratarea malului nordic al râului Săsar (între Pod Decebal și Pod Culturii) printr-o amenajare coerentă, ce subliniază importanţa râului, prin spaţii publice de calitate ce fac legătura dintre mediul urban și cel natural. Odată cu implementarea acestui proiect malurile râului vor deveni mai accesibile, oferind posibilitatea de a petrece timpul într-un climat plăcut şi inedit, devenind astfel un punct de atracție pentru cetățenii municipiului Baia Mare și nu numai.
“Reamenajarea malurilor râului Săsar este unul dintre proiectele simbolice ale municipiului Baia Mare. Este un proiect amplu care va face ca râul Săsar să devină axa verde a orașului, tronsonul cuprins între podurile Decebal și Culturii fiind doar prima etapă. Urmează ca în acest an, din fonduri fonduri locale, să abordăm și celălalt mal, iar ulterior din fonduri europene tot ceea ce înseamnă zona spre Ferneziu, Firiza, pentru a genera o posibilitate nouă de agrement pentru cetățenii municipiului Baia Mare”, declară Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare.
Zone de promenadă și spații publice destinate petrecerii timpului liber vor fi amenjate pe malurile râului
“Vom interveni, în parteneriat cu cei de la Apele Române, pentru reamenajarea estetică a digurilor și vom crea zone de comerț și de expoziții, zone în care se vor putea manifesta cei care activează în zona de societate civilă, de mediu dar în special cei care activează in zona culturală.
Toate aceste lucruri sunt gândite a fi realizate pe acest tronson la cel mai înalt nivel. Lucrurile se leagă și din perspectiva proiectelor pe care le avem pentru centrul istoric, pentru Piața Revoluției, respectiv pentru parcul Dacia și reabilitarea Cinematografului Dacia. Probabil că mai devreme sau mai târziu instanțele din România ne vor da dreptul să recuperăm Casa de Cultură, astfel încât toată zona va fi una complet funcțională și la cele mai înalte standarde”, mai spune primarul municipiului Baia Mare.
Spații verzi reamenajate, gradene și mobilier urban adecvat
“Acest proiect are o zonă de intervenție de 35.000 de metri pătrați cu spații verzi, alei pietonale, parcări, platforme, gradene și absolut tot ceea ce e nevoie, inclusiv ca și mobilier urban, pentru un astfel de spațiu care înseamnă și zonă verde și respectul față de cetățeni prin acordarea unor posibilități de a petrece timpul liber, de a se conecta cu celelalte cartiere într-un mod civilizat.
Execuția va fi realizată de firma Construrom S.A., care acolo unde a activat în municipiul Baia Mare a făcut ceea ce alții nici măcar nu au fost în stare să promită. Proiectul tehnic și tot ceea ce înseamnă detalii de execuție realizăm împreună cu societatea Re Act Now Architecture , societate de prestigiu care proiectează reabilitarea Teatrului Municipal, a Cinematografului Dacia și care a realizat inclusiv proiectul pe care o să îl implementăm în Piața Revoluției.
Din perspectiva noastră durata maximă de realizare a acestui proiect este de 16 luni, dar sunt convins că în toamnă acestui an băimărenii vor vedea lucrurile înspre final așezate aici, urmând ca inaugurarea să fie realizată în primăvara anului viitor”, mai arată primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.