Cum să faci față presiunii și stresului de la examene și de la job
Mulți dintre noi au început să vadă stresul că pe o parte normală a vieții, crezând că este normal să fim stresați și că nu avem soluții pentru a combate această problemă în totalitate.
Este adevărat că un nivel redus de stres ne poate ajuta, fiindcă activează un răspuns normal al organismului, care ne anunță că sănătatea sau integritatea noastră este pusă în pericol. Problema intervine atunci când suntem supuși unui stres continuu și ne aflăm într-o stare permanentă de alertă și de neliniște.
Există mai multe categorii de situații pe care specialiștii le consideră surse de stres, printre cele mai dificile fiind decesul cuiva drag, pierderea unor bunuri de mare valoare sau o afecțiune gravă. Mai frecvente sunt, însă, cauzele legate de activitatea noastră de zi cu zi: școala și jobul. Mai exact, examenele importante – precum cele de bacalaureat, admitere la facultate, licență – și evenimentele de la locul de muncă – schimbări radicale, proiecte importante, ședințe tensionate. Astfel de situații ne provoacă un nivel de stres crescut, pe care îl resimțim prin stări de anxietate, neliniște, insomnie, epuizare, poate chiar dureri de cap sau greață.
Ce soluții există? În primul rând, trebuie să ne educăm să reducem stresul, nu să învățăm să trăim cu el sau să îl ignorăm. Dacă ne dăm seama ce efecte devastatoare are acesta asupra organismului nostru, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, vom începe să luăm măsuri.
Echilibrează nivelul nutrienților care te ajută să combați stresul
Cel mai important sfat și schimbarea care îți va aduce probabil rezultate vizibile, este să ai grijă că organismul tău să primească tot ce are nevoie nu doar pentru a funcționa normal, ci și pentru a face față stresului suplimentar. Există o serie de nutrienți cu un rol extrem de important în menținerea sănătății creierului, ochilor, în îmbunătățirea stării de spirit și întărirea imunității. Este bine să îi cunoști și să încerci să îți adaptezi alimentația, astfel încât să răspundă nevoilor tale. Cele mai multe persoane recurg, însă, la suplimente alimentare, fiindcă acestea reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă de completare a alimentației.
Acizii grași Omega 3
În combinația ideală DHA și EPA, acizii grași Omega 3 susțin, în primul rând, activitatea cerebrală. Creierul uman este format din grăsimi în proporție de 60%, iar acizii grași au un rol extrem de important în buna funcționare a acestuia.
În plus, efectele Omega 3 se aplică și sistemului nervos, ceea ce înseamnă că vei observa beneficii și în privința stărilor de anxietate și de neliniște, pe lângă o memorie mai bună, o atenție sporită și o bună putere de concentrare. Nu în ultimul rând, acizii grași Omega 3 întăresc sistemul imunitar, un beneficiu important în perioadele solicitante, când se întâmplă deseori să fim mai vulnerabili în fața bolilor.
Vitaminele din grupul B
Vitamina B6 este esențială pentru menținerea unui echilibru benefic al acidului folic¹, ajută la reglarea glucozei de la nivelul creierului și este implicată în sinteza neurotransmițătorilor precum dopamina, serotonina, noradrenalina și melatonina. Chiar și un mic dezechilibru în valorile vitaminei B6 se poate traduce prin insomnii și stări de neliniște. În sinteza neurotransmițătorilor sunt implicate și vitamina B9 (acidul folic) și vitamina B12.
Alte vitamine din grupul B cu efecte benefice la nivel cognitiv sunt B7 (biotina), B3 (niacina) și B2 (riboflavina). Riboflavina, de exemplu, este implicată în metabolizarea acizilor grași esențiali din lipidele cerebrale.
Studiile² arată beneficiile vitaminelor B și în privința echilibrului emoțional și neurologic: o suplimentare cu vitamina B6 și magneziu, timp de 8 săptămâni, a redus simptomele de tulburare de atenție (ADHD) la copii, datorită influenței nutrienților asupra producției de serotonină.
Seleniul și zincul
Cercetările asociază deficitul de seleniu cu stările depresive și tulburările anxioase. De aceea, ar fi indicat să ai în vedere și acest nutrient atunci când alegi suplimentele care te pot ajuta în perioadele încărcate. Pe lângă funcția cognitivă, seleniul influențează pozitiv starea emoțională, pentru ca obstacolele pe care le ai de trecut să pară mai ușoare.
Zincul are un rol important în menținerea unui sistem imunitar puternic, alături de vitamina C.
Ginsengul
Un remediu natural extrem de popular pentru activitatea cerebrală, ginsengul conține ginsenozide, fitocompuși cu un puternic efect antioxidant și neuroprotector. De asemenea, aceste ginsenozide cresc nivelurile de dopamină și noreprinefrină, influențând starea de spirit.
Luteina
Un nivel crescut de luteină este strâns legat de performanța cognitivă³, atât la adulți cât și la copii, și statisticile arată că suplimentele cu luteină chiar au efecte asupra capacităților intelectuale. Interesant este și că luteina este principalul carotenoid prezent la nivelul creierului. Pentru beneficii sporite, se recomandă un supliment care să combine luteina cu zeaxantina, fiindcă împreună acționează la nivel anti-inflamator, antioxidant și structural.
Ce efecte trebuie să aibă suplimentul tău
Deși la o primă vedere pare că ar trebui să țintești doar efectul anti-stres, în perioadele de maximă solicitare trebuie să susții activitatea normală a multor sisteme din organism. În general, cea mai mare presiune este pusă pe:
- Ochi și vedere – prin zeci de ore petrecute în fața cărților, caietelor și computerului, deseori fără pauze de relaxare;
- Creier – în special memorie, concentrare și atenție;
- Sistemul imunitar;
- Sănătatea și echilibrul psihic – anxietatea de anticipare, insomnia și lipsa odihnei.
Așadar, caută mai multe beneficii într-o capsulă care să combine mai mulți nutrienți. Un supliment de calitate, adresat nevoilor cognitive, ar trebui să te ajute să reduci și surmenajul, oferindu-ți o doză de energie, care se menține pe tot parcursul zilei.
UnoCardio Active Mind este un nutraceutic care înglobează toate aceste beneficii, cu o biodisponibilitate excelentă, ceea ce înseamnă că vei asimila o cantitate cât mai mare de nutrienți din capsulă. Nu conține gluten, lactoză, iar capsula nu este realizată din gelatină de vită, ca în cazul multor altor produse. UnoCardio Active Mind conține Omega 3 din ulei de pește de mare adâncime, luteină, extract din rădăcină de ginseng siberian, vitaminele B3, B6, B2, B13, B7, D3, zeaxantină, seleniu.
Învață tehnici de relaxare și acordă-ți timp pentru refacere
Somnul este cel mai bun medicament – nu este doar o zicală veche, ci un adevăr. În timpul somnului, organismul nostru pornește toate procesele de reparare celulară, și de aceea ar trebui să reprezinte o prioritate. Deși pare o contradicție, fiindcă tocmai în perioadele foarte stresante duci lipsă de timp liber, este vital să îți construiești programul astfel încât să dormi suficient și să te bucuri de un somn de calitate.
Există o mulțime de tehnici care te pot ajuta să te relaxezi și să adormi mai ușor, și multe dintre aceste exerciții îți pot fi de folos și pe parcursul zilei, în momentele dificile, când oboseala își spune cuvântul.
O tehnică la îndemână este să transformăm oricare 5 minute libere într-o porție de relaxare. De exemplu, dacă ai ajuns cu 5-10 minute mai devreme în sala de examen, nu îți cauza un stres suplimentar încercând să îți amintești ce ai învățat, ci închide ochii și respiră profund, de 5 ori. Fiecare inspirare și expirare ar trebui să dureze 3 secunde. Nu te gândi la nimic și concentrează-te doar pe mișcarea diafragmei în timpul respirației.
Un alt truc care dă rezultate este să îți acorzi doar 10 minute, în fiecare zi solicitantă, pentru o activitate care îți face plăcere: citește câteva pagini dintr-o carte, uită-te la secvențe din filmul tău preferat sau joacă-te cu animalul tău de companie. 10 minute nu ți se vor părea o amenințare pentru programul tău încărcat, așa că îți va fi mai ușor să te deconectezi și să simți beneficiile.
Sportul îți ajută organismul să elibereze endorfine, așa că strecoară și 30-40 de minute de mișcare pe zi. Mergi pe jos 1-2 kilometri în drum spre serviciu sau ieși la o alergare ușoară seara, când ai încheiat multe dintre sarcinile pentru ziua respectivă. Dacă nu ai un astfel de răgaz, există și exerciții pe care le poți face la birou sau acasă. Totul este să vrei și să faci din acest obicei o prioritate.
Meditația și yoga sunt și ele activități populare, fiindcă ideea principală pe care se bazează este că suntem capabili, cu puțin exercițiu, să ne concentrăm pe corpul nostru, pe mișcări și pe respirație, fără să lăsăm loc gândurilor obositoare.
Sursă foto: Shutterstock
Sursă text: doc.ro