Delegație economică în SUA, condusă de președintele Consiliului Județean Ionel Bogdan. Companii americane importante – interesate de colaborarea cu Maramureșul
Pentru a consolida legăturile economice dintre România – SUA și pentru a încuraja investițiile marilor companii americane în România și în Maramureș, odată cu marcarea a 26 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a organizat, cu sprijinul domnului ambasador Andrei Muraru și a echipei Ambasadei României la Washington, o misiune economică care a cuprins o serie de întrevederi cu reprezentanți ai unor companii și instituții americane.
În cadrul vizitelor la Honeywell International Inc. – companie americană care operează în domenii precum aerospațial, tehnologii de construcții, materiale și tehnologii de performanță și soluții de siguranță și productivitate, și la Oracle Corporation – companie multinațională de tehnologie informatică, care produce sisteme de software și hardware, servere și spații de stocare scalabile, cu o prezență dezvoltată și în România, discuțiile s-au axat pe posibilitatea deschiderii unor puncte de lucru ale celor două companii în Maramureș. În ceea ce privește compania Honeywell, s-a stabilit și următorul pas: președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, va avea o întâlnire de lucru și cu reprezentantul Honeywell în România, pentru aprofundarea relațiilor de colaborare. De asemenea, președintele administrației județene, Ionel Bogdan, a stabilit împreună cu reprezentanții Oracle Corporation realizarea unui parteneriat între Universitatea Tehnică și Academia Oracle.
În cadrul întâlnirii cu doamna Daniela Kammrath, director executiv RAISE (Institutul Româno-American pentru Energie Inteligentă), aceasta a transmis președintelui Ionel Bogdan invitația pentru Județul Maramureș de a deveni membru al Institutului. Acest lucru deschide oportunitatea de a susține și promova interesele economice ale județului Maramureș la nivel euroatlantic.
Discuții importante pentru economia județului Maramureș au avut loc și la întrevederea cu doamna ambasador Aldona Wos, președinta Institutului de Politică Mondială, și cu doamna Sara Vakhsouri, fondatoarea și președinta companiei SVB Energy International – companie globală de consultanță strategică în domeniul energiei. Întâlnirea a avut loc la Institutul de Politică Mondială (Institute of World Politics) – o școală care furnizează educație profesională în domeniul guvernării, securității naționale, informații și afaceri internaționale.
Discuțiile s-au axat pe identificarea de puncte comune în sectorul energiei și pe crearea de conexiuni care să stimuleze investițiile în parcurile industriale din Maramureș.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, împreună cu membrii delegației economice au avut o întâlnire și la Banca Mondială, cu domnul Koen Davidse, director executiv al Grupului Băncii Mondiale, reprezentând constituența Norvegiei, din care face parte și România alături de Armenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Georgia, Israel, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Țările de Jos și Ucraina.
Întrevederea cu domnul Koen Davidse, la care a participat și domnul ambasador Florin Vodita, reprezentant al României în Comitetul Director al Grupului Băncii Mondiale, este o oportunitate extraordinară pentru județul Maramureș, de a crea conexiuni la cel mai înalt nivel al Băncii Mondiale. Discuțiile s-au axat pe sprijinul pe care Banca Mondială îl poate oferi pentru realizarea proiectelor de dezvoltare a județului.
Au urmat alte două întrevederi importante cu reprezentanții Asociației CIPE (Center for International Private Enterprise) și ai companiei FLUOR – multinațională americană de inginerie și construcții, care furnizează servicii prin intermediul filialelor sale în domeniile petrol și gaze, industrie, infrastructură, tehnologie și energie.
Reprezentanții Asociației CIPE, doamna Natalia Otel Belan, Director Europa și Eurasia, și domnul John Kay, Manager de Program pentru Europa, și-au exprimat deschiderea și susținerea pentru reconstrucția Ucrainei și pentru proiectele care să dezvolte infrastructura transfrontalieră din Maramureș.
Despre dezvoltarea unui centru de date în România și a infrastructurii rutiere și economice a discutat președintele administrației județene în cadrul întâlnirii cu domnul Philip Vaughn, director executiv al companiei FLUOR. Acesta a transmis și faptul că reprezentanții companiei FLUOR vor fi prezenți la Conferința Celor Trei Mări care va avea loc în această toamnă, unde va participa și județul Maramureș în calitate de membru oficial al “Rețelei Economice a Regiunilor celor Trei Mări”.
”Parteneriatul strategic între România și SUA ne oferă oportunități de dezvoltare, creștere economică, parteneriate și conexiuni extraordinare, pe care trebuie să le punem în valoare și să le folosim, astfel încât să avem un sprijin în plus în realizarea obiectivelor economice pe care le avem în planul pentru dezvoltarea Maramureșului.
Mulțumesc domnului Andrei Muraru, ambasador al României în Statele Unite ale Americii, și întregii echipe Ambasadei României în SUA, pentru sprijinul oferit în realizarea acestei misiuni economice, prin care realizăm importante conexiuni cu reprezentanți ai marilor companii americane”, a transmis Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Delegația economică a fost formată din: Florentin Tuș, președinte Camera de Comerț și Industrie Maramureș, Daniela Stamatoiu, președinte Consiliul de Administrație a Maramureș Business Park, Diana Iluț, membru Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Maramureș și vicepreședinte Asociația Întreprinzătorilor Maramureș, Ciprian Daniel Șter-Chelba, fondator și președinte Revolution Residence Group, Adriana Petruț, director economic Consiliul Județean Maramureș, Popescu Octavian, avocat partener la Popescu&Asociații, iar din partea Ambasadei României la Washington Cristina Kassai, diplomat în cadrul secției politice.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș