Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Scăderea prețurilor la alimente, un proiect asumat de PSD”
După modelul mai multor țări europene Guvernul are în vedere combaterea creșterii prețurilor la alimente. Guvernul Ciolacu a pregătit deja actul normativ pentru cea de-a treia componentă, respectiv acțiunea la nivelul lanțului comercial, unde prețurile de la raft ajung acum să fie mai mult decât duble față de costul de producție. Comercianții și-au dat deja acordul pentru această componentă.
„Combaterea creșterii prețurilor la alimente trebuie făcută pe ami multe segmete: scăderea costurilor la fermieri, creșterea capacității interne de procesare, respectiv combaterea speculei sau a profiturilor excesive pe lanțul comercial. Primele măsuri au fost luate deja, în sensul retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Sunt îndeplinite astfel astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normative”, a subliniat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.
Ordonanța de urgență pe care o are în vedere PSD va interveni în două zone. Pe deo parte se va limita adaosul comercial pe tot lanțul de la producător la raftul din magazin și se vor suspenda pe o perioadă limitată taxele impuse producătorilor români de către marii retaileri.
„În prezent multe dintre alimentele de bază ajung să se vândă cu un preț mai mult decât dublul față de costul de producție. Prin Ordonanța pe care o pregătește PSD prețul la raft se reduce cu mai mult de un sfert. Măsura guvernului nu interzice companiilor să facă profit. Măsura acționează asupra profiturilor excesive, speculative. Nu se intervine prin plafonarea prețului, ci prin limitarea adaosul comercial, care lasă o marjă de profit comercianților, iar măsura vizează doar produsele de bază indispensabile pentru o alimentați normală și sănătoasă. Intervenția guvernului nu va acționa asupra produselor de lux”, a mai adăugat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.
Măsuri similare au fost luate în mai multe state UE. Cel mai apropiat model este cel din Franța în care Guvernul și comercianții au convenit un acord numit „Trimestrul anti-inflație. Măsura acționează și asupra produselor de import. Adaosul comercial va fi limitat pe lanțul importator-distribuitor-retailer.