Klaus Iohannis demisionează din funcția de președinte al României
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 10 februarie, după ce Parlamentul a votat începerea procedurii de suspendare din funcţie, că este un demers inutil, pentru că el nu a încălcat Constituția, dar că își dă demisia și va pleca din funcție miercuri, 12 februarie, „pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză”. „Dumnezeu să binecuvânteze România”, a conchis șeful statului.
Iohannis: Demisionez din funcția de președinte ale României
Șeful statului a spus mai întâi că demersul de suspendare este inutil pentru că oricum va pleca din funcție „Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată, repet, niciodată n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă”, a afirmat Klaus Iohannis în discursul de la Palatul Cotroceni.
Și a continuat: „Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a președintelui”.
Apoi a precizat că acest demers va avea efecte în plan intern și extern și că „întreaga societate va fi bulversată”, iar „efectele vor fi de durată și foarte negative”, pentru că „nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului președinte”.
După care a făcut anunțul că își dă demisia.
„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte ale României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, și-a încheiat discursul șeful statului.
Ce prevede Constituția
Constituţia României prevede că, dacă funcţia de preşedinte devine vacantă, interimatul este asigurat în ordine de preşedintele Senatului, urmat de cel al Camerei Deputaților.
Articolul 98 din Constituție prevede: „Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.
În aceste condiții, președintele Senatului și al doilea om în stat, Ilie Bolojan, va prelua funcția de președinte interimar al României până la alegerile din luna mai.
Iohannis voia să rămână președinte până în mai, dar Parlamentul urma să dezbată cererea de suspendare
În ciuda unui val imens de antipatie populară, Klaus Iohannis a anunțat încă din decembrie 2024 că rămâne președintele României până când se vor organiza noi alegeri prezidențiale, deși mandatul său a expirat pe 21 decembrie 2024, după anularea de către CCR a primului tur al alegerilor prezidențiale câștigat surprinzător de Călin Georgescu.
Parlamentul urma însă să dezbată, marţi, 11 februarie, de la ora 10.00, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, depusă de POT, AUR și SOS. După ce solicitarea Opoziţiei a fost respinsă de două ori, de data aceasta POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături.
Alegerile prezidenţiale sunt programate pentru 4 şi 18 mai. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 15 martie.