Peste 10.000 de cupluri sau femei singure vor putea beneficia de 15.000 de lei pentru fertilizare in vitro
Din vară, 10.000 de cupluri sau femei singure care vor să apeleze la procedurile de fertilizare in vitro vor primi 15.000 de lei, a anunțat joi Executivul.
Banii sunt acordați sub forma de două vouchere digitale. 5.000 de lei pentru medicamente și încă 10.000 de lei pentru procedurile medicale necesare.
Selecția beneficiarilor se va face în baza unor dosare depuse pe o platformă specială a ministerului Muncii și Familiei. În ultimii doi ani în program s-au înscris peste 16.000 de persoane.
Potrivit unui comunicat al Executivului, ordonanţa de urgenţă adoptată modifică şi completează OUG 34/2024 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă – nou-născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile.
„Actul normativ vizează modificarea şi completarea legislaţiei pentru eficientizarea implementării măsurii de sprijin material pentru cuplurile mamă – nou-născut aflate în situaţii de vulnerabilitate şi pentru adaptarea cadrului legal la realităţile din teren”, menţionează sursa citată.
Programul guvernamental prevede că, în primele trei luni după naştere, mamele aflate în situaţii dificile din punct de vedere material, precum şi cele cu dizabilităţi se pot adresa Primăriilor pentru a primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Cu acest tichet pot cumpăra haine pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale, scutece.
„Acest program aflat în derulare a fost astăzi îmbunătăţit prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât banii să ajungă mai repede la tinerele mame”, se explică în comunicat.
Aspectele reglementate se referă la momentul transferării sumelor, termenul de utilizare şi transmiterea listelor de distribuire a tichetelor sociale emise pe suport electronic.
„Concret, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va avea obligaţia de a transfera sumele aferente tichetelor sociale pe suport electronic în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la primirea listelor de distribuire de la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale.
Această măsură urmăreşte accelerarea procesului de acordare a sprijinului şi de a evita scurtarea perioadei de valabilitate a tichetelor din cauza întârzierilor administrative.
Totodată, perioada de valabilitate a tichetului social va începe de la data alimentării efective, nu de la data emiterii, ceea ce va permite beneficiarilor utilizarea integrală a sprijinul acordat, în condiţiile unor eventuale întârzieri în procesul de emitere sau distribuire”, arată comunicatul.
În actul normativ sunt introduse noi reglementări privind etapele pentru semnarea şi transmiterea listelor de distribuire a tichetelor, în conformitate cu Ordinul comun nr. 4.221/2024.
„Acest demers contribuie la creşterea transparenţei şi eficienţei mecanismului de implementare. Aceste modificări sunt necesare pentru a asigura un sprijin prompt şi adaptat nevoilor familiilor vulnerabile aflate în situaţii de deprivare materială severă”, mai precizează Executivul.
Prima etapă de emitere a acestor tichete sociale destinate cuplurilor mamă – nou-născut defavorizate a fost demarată în luna noiembrie 2024.
Procesul a fost finalizat prin distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic către destinatarii finali şi alimentarea acestora cu sumele aferente.
Sumele vor putea fi utilizate în termen de maximum şase luni de la data emiterii suportului electronic.
Următoarea emitere a tichetelor sociale pe suport electronic pentru beneficiarii eligibili identificaţi va fi demarată ulterior intrării în vigoare a modificărilor legislative, a transmis Guvernul.