Spitalul Județean de Urgență Baia Mare a inceput implementarea proiectului „Dotarea și renovarea cabinetului de planificare familială”
A început implementarea proiectului „Dotarea și renovarea cabinetului de planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare”. PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!
U.A.T. Județul Maramureș, prin Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, implementează în calitate de beneficiar proiectul intitulat „Dotarea și renovarea cabinetului de planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare”, finanțat în cadrul PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta: 12-Sănătate. Investiția: 11. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești Investiția specifică: I1.5: Cabinete de planificare familială.
Beneficiar: U.A.T. Județul Maramureș
Contract de finanțare: nr. 1268/4/CPF/14.02.2023 (semnat de către Beneficiar în data de 07.03.2024)
Obiectivele proiectului:
Obiectivul general propus al proiectului este îmbunătățirea accesului la consiliere a persoanelor, a cuplurilor în planificarea familială, asupra pericolelor reprezentate de bolile cu transmitere sexuală.
Implementarea proiectului va duce la consolidarea activității de Planificare Familială prin reducerea timpului de diagnosticare/tratament/validare a vindecării și creșterea adresabilității/accesului pentru toți beneficiarii din județ și zonele limitrofe la servicii de calitate din sfera sănătății reproductive și sexuale, inclusiv pentru beneficiarii din grupurile de risc vulnerabile sau cu nevoi speciale, conform principiului egalității de șanse și tratament.
Rezultate așteptate:
- servicii de calitate din sfera sănătății reproductive și sexuale;
- consolidarea activității de planificare familială;
- reducerea timpului de diagnosticare/ tratament/validare a vindecării;
- creșterea adresabilității/accesului pentru toți beneficiarii din județ și zonele limitrofe, la servicii de calitate, inclusiv, pentru beneficiarii din grupurile de risc vulnerabile sau cu nevoi speciale, ca urmare a dotării cu echipamente/aparatură/ dotări medicale specifice/modernizare infrastructură/reabilitare.
Proiectul finanțat prin PNRR include modernizarea/renovarea spațiilor unde funcționează în prezent structura Cabinetului de Planificare Familială și achiziția de mobilier nou. În plus proiectul include și o componentă de aparaturaă medicală/echipamente ce va dota Cabinetul de Planificare Familiala și va fi integrată în structură prin proceduri interne de instruire a angajaților care le folosesc. Aparatura medicală prevăzută în proiect va face obiectul unei achiziții la nivelul Coordonatorului de Reformă – Ministerul Sănătății (achiziția echipamentelor se va realiza centralizat de către Ministerul Sănătății iar acestea se vor livra cabinetelor beneficiare).
Dotările medicale ce vor fi alocate Cabinetului din Baia Mare includ: analizor „point of care” – infecții cu transmitere sexuală; microscop; ecograf portabil; frigider; laptop; o bicicletă; masă ginecologică; pat de consultație; planșe educative; mulaje.
Stadiu implementare proiect: în cadrul proiectului au fost încheiate 4 contracte de achiziție publică – lucrări de renovare, furnizare mobilier, servicii dirigenție șantier, servicii informare și publicitate.
În data de 4 septembrie a fost predat amplasamnetul Executantului și au fost începute lucrările de renovare/reabilitare ale spațiilor, durata/termenul de execuție fiind de 2 luni.
Lucrările care fac obiectul contractului, u modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor și vor fi/sunt executate fără obținerea unei autorizații de construire includ:
- înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, fără a se schimba aspectul, culoarea sau golul acesteia (montare geamuri din tâmplărie PVC, inclusiv plase pentru insecte, inclusiv refacere spaleți);
- reabilitarea grupurilor sanitare prin recompartimentare spații, schimbarea obiectelor sanitare, a gresiei și faianței (desfacere plăci ceramice existente, demontare uși existente, montare uși din tâmplărie PVC, mascări din ghips carton și completări la pereți inclusiv finisaje, montare pardoseli din plăci de gresie ceramică, placaj din faianță la pereți, montaj obiecte sanitare);
- realizare iluminat economic (LED și cu senzori) la grupurile sanitare;
- schimbarea corpurilor de iluminat cu corpuri tip LED și, acolo unde este cazul, a aparatajului electric;
- reparații, tencuieli, vopsitorii, zugrăveli ale spațiilor interioare;
- schimbarea pardoselilor interioare, atât în cabinete cât și în spațiile comune cu membrane PVC (pardoseală caldă din covor PVC tip tarkett);
- montarea unui aparat de aer condiționat (unitate interioară/exterioară).
Data începerii proiectului: 07.03.2024
Data finalizării proiectului: 30.11.2025
Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 125.534,50 lei, inclusiv T.V.A.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 67.472,75 lei (inclusiv T.V.A. eligibil din PNRR – lucrări de renovare/amenajare și mobilier), defalcată după cum urmează:
- 46.874,00 lei valoare eligibilă PNRR Renovare/amenajare și T.V.A. aferentă în valoare de 8.906,06 lei;
- 9.825,79 lei valoare eligibilă PNRR Mobilier și T.V.A. aferentă în valoare de 1.866,90 lei.
Valoarea cheltuielilor neeligibile (suportate din bugetul propriu al Consiliului Județean Maramureș) aferente proiectului este de 58.061,75 lei, sumă ce include și T.V.A.
Manager, Oros George Alexandru