Tarom, 70 de ani! În Maramureş, zboruri spre capitală din 1951
„Aeroportul Internațional Maramureș vă adresează cele mai sincere felicitări și urări de succes. Suntem mândri să colaborăm cu o companie aeriană de tradiție și prestigiu, care oferă servicii de calitate și siguranță” precizează postarea AIM.
De asemenea, Tarom, tot într-o postare publică, mulţumeşte pasagerilor români şi străini.
„Astăzi este prima zi! Prima zi a anului cu numărul 70 din istoria noastră. La TAROM timpul nu trece, dar nici nu stă pe loc. La noi, timpul zboară. Cu nenumărate amintiri plăcute, echipa TAROM sărbătorește, alături de fiecare dintre voi. Vă mulțumim pentru că de 70 de ani, în fiecare zi, ne dați aripi!” arată Tarom.
Conform site-ul AIM, primul avion a aterizat în Baia Mare prin anul 1929, iar din anul 1951, primul aeroport cu pistă din iarbă va funcţiona în vecinătate localităţi Recea.
„Întorcându-ne în timp, în ceea ce privește activitatea de zbor în regiunea Maramureșului, se precizează că primul avion care a aterizat la Baia Mare a fost în anul 1929, aeronava aparținea Flotilei de Aviație de Gardă Someșeni-Cluj, la bordul acestuia aflându-se Regina Maria a Romaniei (…)Primul aeroport organizat al orașului Baia Mare a luat ființă la 19 august 1951, în imediata apropiere a comunei Recea. Acest aeroport însă nu avea o pistă de zbor betonată și cuprindea o suprafață de 80ha, teren înierbat lung de 1000m și lat de 300m, cu direcția de decolare-aterizare 70°250°.
Întrucât acest aeroport nu mai corespundea actualelor cerințe de transport public aerian, s-a trecut la construirea unui nou aeroport, situat la 10km de Baia Mare, la 500m sud de comuna Tăuții Măgherăuș. Pista de decolare-aterizare a fost orientată pe 96°-276°. Iar începând cu anul 1966, aeronavele de mărime mică și medie au operat pe pista betonată de la noul amplasament, care la acea vreme avea lungimea de 1400 m. În intervalul noiembrie 1977 și iunie 1979, pista a fost prelungită până la lungimea de 1800m și lățimea de 30m” arata AIM.