VITAL: Ziua Mondială a Apei – „Apele subterane – să facem invizibilul vizibil” (VIDEO)

Tema din acest an conform O.N.U și  UNESCO „Apele subterane – să facem invizibilul vizibil” atrage atenția asupra resursei de apă de adâncime care a fost întotdeauna extrem de importantă, dar nu este pe deplin recunoscută în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă.

Ziua Mondială a Apei (World Water Day) se sărbătorește în întreaga lume, din anul 1993, pe 22 martie. Ziua Mondială a Apei 2022 aduce “la suprafață“, “la lumină”, apele subterane: „Să facem invizibilul vizibil!”


Atenţia acordată apelor subterane se referă în principal la utilizarea lor ca sursă de apă potabilă și a faptului că ele constituie o importantă resursă pentru industrie și agricultură.

Agenția Vital – Târgu Lăpuș a fost aleasă pentru celebrarea acestei sărbători dedicate apei subterane, deoarece aici alimentarea cu apă se realizează exclusiv din puțuri subterane, pliindu-se exact pe tema din acest an Apele subterane – să facem invizibilul vizibil! Aici apa brută este transportată prin intermediul conductei de aducţiune din frontul de captare Râoaia până la stația de tratare Obreja și are o lungime de 15 km.

Cu ocazia Zilei Modiale a Apei, statia de tratare a apei Obreja a fost vizitată de un grup de 60 de elevi ai Liceului ”Petru Rareș” și Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil ” din Târgu Lăpuș. Acțiunile desfășurate au avut ca scop informarea elevilor cu privire la activitatea societății, prezentarea obiectivului și a etapelor de tratare a apei brute în cadrul stației, conștientizarea acestora despre importanța apei ca resursă și folosirea rațională a acesteia, dar și adoptarea unui comportament responsabil față de natură, protecția mediului înconjurator și a surselor de apă. Mai mult, elevii au descoperit că apele subterane joacă și un rol esenţial în ciclul hidrologic, astfel, ele trebuie privite nu numai ca un rezervor de alimentare cu apă, ci trebuie protejate pentru valoarea lor de mediu.

Apele subterane sunt o resursă neprețuită și nevăzută a pământului, ea constituind cel mai mare rezervor de apă dulce din lume, reprezentând mai mult de 97% din toate rezervoarele de ape dulci disponibile pe glob ( excluzând ghețarii și  calotele glaciare).

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *