22 FEBRUARIE 1996, CEL MAI GRAV ACCIDENT AVIATIC DIN MARAMUREŞ: UN ANTONOV AN-24RV SE PRĂBUȘESTE ÎN APROPIERE DE BAIA MARE

Pe 22 februarie 1996, avea loc cel mai grav accident aviatic din istoria județului Maramureș. La cariera ”Sfântul Ioan” și-au pierdut viața 10 persoane în urma prăbușirii unui avion Antonov An-24RV, înmatriculat YR-BMK.

Aeronava a decolat de la Aeroportul Băneasa (BBU) la ora 11:25, pentru un zbor de calibrare, zburând spre Satu Mare (SUJ) și Baia Mare (BAY). Era un zbor de calibrare organizat trimestrial pentru testarea echipamentului de aterizare PAR și NBD al Aeroportului din Baia Mare.

*PAR – Precision Approach Radar

*NDB – Non-Directional (Radio) Beacon

Avionul s-a prăbușit la 10 km de aeroportul Baia Mare. După finalizarea zborului de calibrare la Satu Mare, zborul a continuat spre Baia Mare. Au fost efectuate abordări la trei altitudini QFE diferite în ambele direcții ale pistei (96 grade și 276 grade pe pista 10/28).

În timp ce echipajul poziționa avionul pentru aterizarea la Baia Mare, controlorul aerian a raportat condiții meteorologice nefavorabile, căci ceața devenise foarte densă. Plafonul scăzuse de la 450 m la 240 m, iar vizibilitatea era ai mică de 3 km.

Câteva minute mai târziu, transmisiunea s-a întrerupt.

Martorii au declarat că avionul a înconjurat orașul de mai multe ori, după care s-a prăbușit în carieră, la 10 km de aeroportul din Baia Mare. Toate persoanele aflate la bord au decedat. Alte două victime se aflau la sol și erau muncitori ce lucrau la carieră, iar avionul s-a prăbușit peste ei.

Lista victimelor a fost: Corneliu Șutiu – pilot, Ioan Bibire – copilot, Radu Gheorghe Brâncuş, Gheorghe Florescu, Ioan Stănilă, Bogdan George Sindilar, Marcel Foca, Adinel Octavian Ciobănescu, pasageri ai avionului, respectiv Aurel Radu şi Virgil Cordea, muncitori la carieră.

Conform raportului oficial al accidentului, acesta a fost cauzat de “executarea defectuasa a manevrei de intoarcere pe capul magnetic 276 grade”.

Sursa info airlinestravel.ro

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *