11.000 ucraineni au fugit de încorporare în România. 19 au fost găsiţi morţi în râul Tisa sau în Munţii Maramureşului

Declarația domnului chestor de poliție Coman Florin, șeful ITPF Sighetu Marmației

Sunt onorat să vă prezint o parte din rezultatele obținute de către polițiștii de frontieră, în primele 4 luni ale anului 2024, ca urmare a intensificării misiunilor, precum și întăririi dispozitivului de supraveghere și control la frontiera de stat de pe raza celor trei județe Maramureș, Suceava și Satu Mare.


Pentru controlul și supravegherea frontierelor României în care, se include și cea mai lungă frontieră terestră externă a spațiului comunitar, acţionăm în sistem integrat, prin folosirea tuturor resurselor disponibile și aplicarea legislației naționale și europene.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei are în competență o frontieră cu lungimea totală de 464,306 km, din care 97,83 km frontieră internă – cu Ungaria şi 366,476 km frontieră externă a Uniunii Europene – cu Ucraina.

I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei are în subordine 3 Servicii Teritoriale, 15 Sectoare şi 14 Puncte de Trecere a Frontierei (6 rutiere, 5 feroviare, respectiv 3 TEMPORARE).

Obiectivul strategic al inspectoratului constă în asigurarea permanentă a supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, criminalităţii transfrontaliere şi a oricărei alte încălcări a regimului juridic al frontierei de stat, la frontiera de nord a României, frontieră externă a Uniunii Europene. Acesta s-a realizat prin:

  • Securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene;
  • Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;
  • Executarea misiunilor şi acţiunilor în baza analizei de risc şi a exploatării informaţiilor operative;
  • Monitorizarea activităţii de supraveghere şi control la frontiera de stat din zona de competenţă;
  • Încadrarea şi menţinerea a cel puţin 90% din posturile existente, cu personal specializat;
  • Organizarea şi coordonarea aplicării prevederilor tratatelor, acordurilor, convenţiilor şi protocoalelor de frontieră încheiate de România cu R. Ungaria şi R. Ucraina, precum şi cu alte state sau organizaţii internaţionale sau regionale;
  • Menţinerea nivelului de pregătire al personalului la standardele profesionale, care să-i permită îndeplinirea eficientă a atribuţiilor şi misiunilor specifice.

CRIZA MILITARĂ DIN UCRAINA – MĂSURI

Toți acești ani, de când a început războiul în Ucraina, au fost caracterizați de eforturile conjugate ale tuturor structurilor M.A.I şi în mod deosebit ale I.T.P.F. Sighetu Marmației, pentru gestionarea situaţia operative provocată de conflictul armat dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.
Astfel, fiecărui cetățean ucrainean care a venit din Ucraina, i s-a permis accesul pe teritoriul României și, după caz, accesul la procedura de azil, respectiv la forma de protecție temporară implementată ca urmare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022.
La frontiera cu Ucraina, pentru supravegherea și controlul trecerii frontierei și asigurarea ordinii publice în zona de frontieră, au fost IMPLEMENTATE URMĂTOARELE MĂSURI:

  • Menținerea centrului telefonic pentru informații în limba ucraineană înființat la ITPF Sighetu Marmației, în anul 2022
  • Suplimentarea cu personal din partea FRONTEX
  • Misiuni de supraveghere cu IGAv şi mijloace aeriene FRONTEX
  • Menținerea și întărirea mecanismelor de sprijin pentru cei sosiţi din Ucraina
  • Utilizarea la maxim a arterelor de control – inclusiv a celor de pe sensul de ieşire pentru permiterea intrării
  • Suplimentarea personalului în punctele de trecere a frontiere

În cadrul măsurilor de gestionare a crizei din Ucraina, pentru fluidizarea traficului de la frontiera cu țara vecină, au fost deschise traficului la frontiera cu Ucraina punctele de frontieră Vicovu de Sus și Valea Vișeului.

În același context se situează și măsurile de reamenajare din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, măsură menită să optimizeze și să fluidizeze traficul dintre cele două state.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *