Abordări strategice privind Economia Circulară în Maramureș, discutate la întâlnirea interregională organizată la Manchester în cadrul proiectului REDUCES

În perioada 28-29 aprilie 2022, Universitatea Metropolitană Manchester a organizat o nouă întâlnire interregională în cadrul proiectului “Reduces – Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene Utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare”, având ca scop principal prezentarea progresului activităților din cadrul proiectului, precum și organizarea mai multor ateliere pe tema Economiei Circulare.

La întâlnire au participat un număr de peste 60 de invitați, factori interesați în Economia Circulară de la nivel local, din mediul de afaceri, universitar, instituții și organizații locale, cât și partenerii internaționali din Finlanda, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgaria, Țările de Jos și România. Județul Maramureș a fost reprezentat de Claudia Breban, administrator public, membri din echipa de proiect, reprezentanți ADI Deșeuri Maramureș și  Ioana Dragoș de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

În prima zi a întâlnirii de la Manchester din cadrul proiectului Reduces au fost prezentate progresul proiectului și principalele activități care au fost derulate, de la elaborarea documentului Status Quo-ul Economiei Circulare și până la Planul de acțiune propus de fiecare regiune implicată în proiect. Totodată, profesorul Liz Price, vice-cancelar în domeniul Sustenabilității și Sarah Mellor de la autoritatea Greater Manchester au adus în atenție principalele angajamente ale orașului Manchester pe subiectul Producției și Consumului Sustenabil.

Din partea județului Maramureș, Mihaela Lițe, manager proiect, a prezentat modul în care Maramureșul gestionează managementul deșeurilor din perspectiva Economiei Circulare și principalele acțiuni ce se vor avea în vedere pe viitor prin Planul de Acțiune.

Pe parcursul zilei, echipa de proiect și delegații prezenți au efectuat vizite de studiu la atelierele de colectare, reutilizare și reparații SUEZ, Institutul pentru Design Vestimentar Manchester și secția City Print a Universității Manchester. În cadrul vizitelor de studiu au fost descoperite facilitățile și exemplele folosite de Institutul pentru Design Vestimentar și Școala de Artă Manchester pentru vestimentație durabilă, imprimarea 3D a produselor din plastic reciclat și beton reciclat iar în atelierele SUEZ procesele de colectare, reutilizare și reparații a produselor uzate.

„Experiențele și modelele de bună practică dobândite în cadrul acestui proiect reprezintă un aport major de informație pentru implementarea și în Maramureș a unor activități cu impact asupra Economiei Circulare, un concept european în concordanță cu obiectivele Green Deal”, a subliniat în acest context Claudia Breban, administrator public al județului Maramureș.

În a doua zi a întâlnirii de la Manchester s-au desfășurat mai multe activități administrative din cadrul proiectului, analiza aspectelor bugetare, planificarea activităților de monitorizare din Faza a II-a, finalizarea procesului de elaborare a Planului de acțiune din fiecare regiune și un atelier de lucru privind publicarea lecțiilor învățate și raportul de recomandare a politicilor publice.

Mai multe informații despre acest proiect se pot găsi la linkul: www.interregeurope.eu/REDUCES și pe Facebook.com/REDUCESproject.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *