Acțiuni comune pentru combaterea service-urilor auto neautorizate și nefiscalizate în Maramureș
La inițiativa Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș, la nivelul județului s-a constituit o echipă mixtă de lucru formată din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Registrului Auto Român (RAR), Patronatului Operatorilor de Service-uri Auto (POSA), Administrației Județene a Finanțelor Publice (ANAF), Gărzii de Mediu și altor instituții abilitate. Scopul acestei echipe este de a identifica și soluționa problemele legate de funcționarea service-urilor auto neautorizate și nefiscalizate, în vederea intrării în legalitate a acestora.
În județul Maramureș există, în prezent, aproximativ 150 de service-uri care funcționează ilegal, în afara cadrului legislativ. În paralel, circa 480 de service-uri sunt autorizate RAR și își desfășoară activitatea în conformitate cu toate normele legale în vigoare.
Reprezentanții instituțiilor menționate vor desfășura acțiuni comune de control și monitorizare, având în vedere impactul negativ pe care îl generează activitățile neautorizate, nefiscalizate, de la riscuri de mediu și siguranță publică, până la concurență neloială în raport cu operatorii autorizați.
Patronatul Operatorilor de Service-uri Auto (POSA) a semnalat o serie de probleme cu care se confruntă domeniul, printre care: lipsa forței de muncă specializate; concurența neloială generată de atelierele clandestine; migrarea personalului calificat către unități neautorizate și nefiscalizate dar și probleme recurente legate de practicile unor societăți de asigurări în relația cu service-urile autorizate.
De asemenea, au fost raportate disfuncționalități în ceea ce privește eliberarea autorizațiilor RAR pentru activități precum vopsitorie sau dezmembrări, fără solicitarea prealabilă a avizelor necesare din partea Gărzii de Mediu.
Este de menționat și faptul că anumite ateliere funcționează în imediata vecinătate a locuințelor civile, ceea ce reprezintă un risc major de incendiu sau de poluare. Manipularea și depozitarea necorespunzătoare a substanțelor periculoase (uleiuri uzate, diluanți, lacuri etc.) rezultate din activitățile de reparații mecanice sau de vopsitorie, precum și aruncarea deșeurilor în zone neamenajate, contribuie la degradarea mediului și afectează sănătatea populației.
Echipa mixtă își propune să găsească soluții eficiente și echilibrate, care să ducă la conformarea legală a acestor ateliere, protejând în același timp mediul înconjurător, interesele consumatorilor și pe cele ale operatorilor economici care își desfășoară activitatea în mod legal.