Astazi incepe cea de-a treia ediție a Baia Mare Science Festival

După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival (RSF) revine în Baia Mare în format fizic. Cea de-a treia ediție a Baia Mare Science Festival va avea loc între 15-17 septembrie și este cea mai extinsă de până acum, aducând publicului multe elemente inedite.

În organizarea acestuia a fost implicat cel mai mare număr de voluntari de până acum: 250 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 30 de mentori locali din rândul studenților și profesorilor. 

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar. 

MENTORI RSF

La evenimentele Romanian Science Festival din Baia Mare vor participa în total 12 mentori RSF, cercetători, studenți și profesionisti veniți din 5 țări pentru festival:
Emeric Claudiu Ardelean, Student, Chimie, Universitatea Oxford, Marea Britanie
Iuliana Bledea, Absolvent Neuroștiințe și Machine Learning, University College London, Marea Britanie
Eliza Casapopol, Microsoft Olanda, Specialist în Inteligența Artificială, absolvent Universitatea Oxford
Vlad Dala, Student, Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca
Sandor Kruk, Cercetător, Astrofizică, Institutul Max Planck, Germania, absolvent Universitatea Oxford
Emanuel Moraru, Specialist Simulare Numerică Renault România, Unviersitatea Politehnică din București
Ana Rednic, Doctorand, Robotică, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
Denisa Rimocea, Masterand, Biotehnologie Moleculară, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
Vlad Robu, Student, Matematică, Universitatea București
Damian Stan, Student, Chimie, Universitatea Aberdeen, Scoția, Marea Britanie
Ronald Szatmari, Student, Fizică, Universitatea din Viena, Austria
Elena Zamfir, Cercetător, Neuroștiințe și Inteligență Artificială, Universitatea Oxford, Marea Britanie

Baia Mare SCIENCE FESTIVAL

• 16 Septembrie – Prezentările mentorilor în școlile și liceele din Baia Mare 
Mentorii RSF vor vizita 10 școli și licee din oraș pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții stiintifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii către STEM.

• 17 Septembrie – Târgul de științe Baia Mare Science Festival, organizat în Piața Cetății (lângă Turnul Ștefan) 
În ziua de sâmbătă 17 septembrie, între orele 11.00-17.00, se va organiza un târg de experimente științifice interactive cu intrare liberă și deschis publicului de toate vârstele. Experimentele acoperă științe precum: astronomie, robotică, neuroștiințe, inteligența artificială, informatică, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și științele pământului. Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru științe și tehnologie prin intermediul educației non-formale și prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le și pot încerca după festival acasă folosind materiale accesibile. 

Organizatorul festivalului de științe de la Baia Mare, Sandor Kruk, declară: “Dorim să aducem mai aproape de publicul din Baia Mare și din România ideea de târg de științe, foarte populară în occident. Ne dorim ca publicul mic și mare să descopere știința altfel decât poate au făcut-o la școală, prin experimente interactive pe diverse discipline. Romanian Science Festival folosește un nou model prin acest festival, în care chiar elevii sunt cei care prezintă experimente, fiind mentorați de studenți, cercetători sau profesioniști din diaspora academică și din țară și fiind coordonați de către profesori. Ne bucurăm să avem peste 200 de voluntari la acest eveniment, ceea ce arată pasiunea elevilor pentru știință și dorința de a se implica activ în comunitatea din care fac parte.

PARTENERI
Parteneri locali: Primaria Municipiului Baia Mare; Colegiul Național Vasile Lucaciu, Baia Mare; Colegiul Național Gheorghe Șincai, Baia Mare; Colegiul Național Dragoș Vodă, Sighetu Marmației;

In colaborare cu: Agenția Spațială Europeană, Fundația Ucrainenilor Huțuli din România, Planetariul Baia Mare, Astroclubul SARM Sighet, Muzeul Județean de Mineralogie Baia Mare, Robocorns, Clever Core, Crucea Roșie Maramureș, VIVO, Logiscool, Inside Media

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019, în urma a doua proiecte pilot, Romania Science Week și Timisoara Science Festival, şi este primul festival naţional de ştiinţe din România. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice. Primele evenimente au avut loc în Timișoara, Baia Mare și Pitești.

Comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 120 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival: târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi au ajuns la peste 100.000 de elevi.

Festivalul are două obiective principale. În primul rând festivalul îşi propune să construiască o legătură dintre diaspora academică şi mediul educaţional din Romania, oferind astfel modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *