Atenţie la muşcătura de vulpe! Animalele sălbatice, purtătoare ale virusului turbării

Traversăm zile toride de vară, zile caniculare. În astfel de perioade e bine de evitat animalele sălbatice, în principal vulpile sau urșii, care sunt purtători ai virusului turbării!

Sursă principala a virusului turbării (rabia) în natură o constituie lupii. În teritoriile unde lupi lipsesc, vulpea și ursul sunt principalele sursă de transmitere a virusului turbării.

Turbarea este o boală transmisă de la aceste animale. Printre diversele maladii comune pentru animale și oameni, numite și maladii zooantroponozice, în cazul cărora că sursă epidemogenă de infecție servesc diferite animale, turbarea se evidențiază într-un mod separat, deoarece boală poate fi prevenită numai prin tratament profilactic aplicat în primele zile după contactul cu animalul bolnav. Tratamentul antirabic (antiturbare) profilactic se prescrie de către medicul infecționist și este obligatoriu pentru persoanele agresate în mod special de animale sălbatice şi de cele domestice nevaccinate pentru turbare.

Tratamentul este unul de specialitate și foarte costisitor! Odată cu apariția primelor simptome, boală nu mai poate fi tratată și se va finaliza cu decesul bolnavului.

Atenție! În ultima perioada se poate observă apropierea animalelor sălbatice, mai ales vulpi și urși, în comunitățile maramureșene! Nu încercați să va fotografiați cu animalele pentru că aceste pot avea un comportament imprevizibil, din cauza lipsei apei și a hranei!

În caz de mușcătura de animal sălbatic sau orice fel de animal nevaccinat pentru turbare, adresați-va urgent medicului specialist de boli infecțioase!

Radu Ţolaş

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *