Consiliul Județean Maramureș a participat la cel de-al doilea Atelier CHARTER in REGIONS al Proiectului CHARTER

Consiliul Județean Maramureș a participat la cel de-al doilea Atelier CHARTER in REGIONS al Proiectului CHARTER. Proiectul CHARTER reuneşte organizaţii şi actori cheie relevanţi pentru sustenabilitatea şi dezvoltarea sectorului patrimoniului cultural pe întregul continent. Evenimentul organizat de Muzeul ASTRA, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, a avut loc la Sibiu, în perioada 28-29 aprilie 2022.   

În cadrul acestui workshop, dedicat ecosistemului patrimoniului cultural, au fost abordate tematici legate de prezervarea moștenirii culturale, viitorul meșteșugurilor tradiționale, recunoașterea și recalificarea forței de muncă, precum și perspectivele de dezvoltare a sectorului cultural la nivel european. 

Muzeul ASTRA a ilustrat cu succes rolul instituțiilor de cultură, de conștientizare culturală și empowerment comunitar, prin crearea și promovarea conceptului de “drumuri de rămas acasă”. Conceptul devenit linie directivă în proiectele muzeale promovate de ASTRA implementează cu succes dezideratul european de muzeu viu, care să insufle viață tradițiilor și să reînsuflețească comunități în contrapartida tendinței de fosilizare a culturii tradiționale.

Atelierul regional s-a concentrat atât pe patrimoniul din mediul rural, cât și pe dimensiunea sa urbană, îmbinând cu succes atelierele practice de prezentare a unor meșteșuguri cu sesiunile dedicate dezbaterilor pe tema viitorul meșteșugurilor tradiționale, cu accent pe învăţare, formare, transfer de cunoștințe și certificare. Dezbaterile au abordat, de asemenea, problema carenței sau chiar absenței materialelor necesare meșteșugurilor tradiționale provenite din producție locală sau națională.    

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *