Deputatul PNL Călin Bota:  Consider că trebuie păstrat examenul la limba română ca probă individuală la Bacalaureat

În contextul consultărilor publice pe marginea noilor legi ale educației, deputatul PNL Călin Bota apreciază că unele dintre modificările aduse examenului de Bacalaureat trebuie revizuite, deoarece comasarea probei de Limba Română cu Matematica, Științele, Geografia și Istoria într-o probă unică naște serioase rezerve în rândul profesorilor, elevilor și părinților.

Consider că proba de Limba și Literatura Română trebuie să rămână o probă separată pentru toată lumea. Este o rată mare de analfabetism funcțional în țară, iar dacă ne propunem să combatem acest analfabetism funcțional trebuie să avem o evaluare serioasă a cunoștințelor de limba română la examenul de bacalaureat. Orice cetățean al acestei țări, absolvent al învățământului liceal, ar trebui să aibă o bază de cultură și exprimare în limba română și de aceea consider că nu trebuie fie amestecată cu alte discipline.”, a declarat deputatul PNL Călin Bota. 

Potrivit deputatul liberal, “dacă elevii care studiază într-o limbă a minorităților naționale vor susține probă scrisă și la materia respectivă, apreciez că și în cazul celor care învață în limba română, proba de limbă și literatură trebuie să rămână distinctă. Nu putem să avem două probe de evaluare a competențelor lingvistice în două limbi de circulație internațională și să nu avem nicio probă dedicată limbii române.”

Deputatul Călin Bota susține totodată că la profilul real matematica să rămână probă distinctă obligatorie, pentru că așa se justifică un învățământ diferențiat și consolidarea cunoștințelor matematice în vederea dezvoltării industriei IT și a școlii politehnice românești. 

De asemenea, deputatul liberal apreciază că trebuie păstrat examenul de evaluare pe baza căruia se face admiterea în clasa a V-a la colegiile naționale, în vederea promovării și susținerii performanței educaționale. 

Legat de programa școlară, deputatul Călin Bota susține introducerea a trei ore de sport săptămânal pentru toți elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal. ”Sunt tot mai mulți copii afectați de obezitate. Trebuie să avem grijă și de sănătatea copiilor noștri și de aceea apreciez că trei ore de sport pe săptămână sunt binevenite pentru toți elevii.”, argumentează deputatul PNL.

Aceste propuneri, care vizează legile educației aflate în consultare publică, vor fi susținute și în cadrul dezbaterilor pe această temă din PNL, iar în cazul în care nu se vor regăsi în proiectele de legi care vor ajunge în Parlament, vor face obiectul unor amendamente la legile educației.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *