Legea privind plafonarea prețului la energie și gaze a fost adoptată

Măsurile urmând să intre în vigoare din 1 noiembrie

Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind plafonarea prețului la energie electrică și gaze, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
Conform ministrului interimar al Energiei, Virgil Popescu, legea protejează consumatorii casnici și oferă celor care au un consum până în 300 kW lunar sau 200 metri cubi lunar o protecție în așa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut. Toți clienții casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, iar protecția o primește peste 70% din populația României, pentru că este vorba de aproape 15 milioane de români care vor plăti același preț ca anul trecut.
Măsurile se aplică atât populației, cât și firmelor, spitalelor publice și private, instituțiilor de învățământ, unităților de cult, IMM-urilor etc. Concret, pentru consumatorul casnic, prețul la electricitate va fi de cel mult 1 leu/kwh, din care statul acoperă 29 de bani.


În cazul gazelor naturale, plafonul ar fi de 37 de bani/kwh, iar prețul redus cu 33% pentru un consum de 1.100 mc pe toată perioada din noiembrie și până în martie.

Cum puteți beneficia de compensarea facturilor?
Consumatorii casnici nu trebuie să facă nimic. Reducerile vor fi trecute direct pe factură. Celelalte categorii însă vor trebui să depună la furnizori o cerere, însoțită de o declarație pe proprie răspundere.
Legea a fost trimisă la promulgare și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, iar prevederile sale se aplică din 1 noiembrie.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *