MARAMUREȘ | CRIMELE CARE AU ÎNGROZIT ROMÂNIA

În ultimii ani, crimele din Maramureș au fost cap de afiș în majoritatea ziarelor și televiziunilor atât la nivel național cât și internațional. Brutalitatea și cruzimea de care au dat dovadă atacatorii au oripilat întreaga țară, unele dintre cazuri ajungând chiar studii de caz pentru criminaliști. Motivele invocate de ucigași au fost diverse și, o dată ajunse la lumină, i-au îngrozit și pe anchetatori.

ActualMM își propune să pună umărul la campaniile inițiate de instituțiile abilitate din țară, în demersul lor de conștientizare și combatere a violenței și a abuzurilor în familie și nu numai. Așadar, acesta va fi primul articol dintr-o serie scurtă, în care vă vom prezenta cele mai șocante cazuri de omor din ultimii 3 ani, în speranța că noi astfel de tragedii vor putea fi prevenite.

Tragica seară de 30 aprilie 2018

Primul caz din ultimii 3 ani, în ordine cronologică, însă fără dar și poate și unul dintre cele mai mediatizate din ultimii ani, s-a petrecut în zona CUPROM din Baia Mare. O fetiță de numai 5 ani a fost violată și ucisă mai apoi cu o cărămidă, într-o clădire dezafectată a fostului combinat.

Alarma s-a dat în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai 2018. Alertați de faptul că deja se întuneca afară și micuța Estera este de negăsit, membrii familiei au pornit în căutarea acesteia. Zeci de oameni din comunitatea de romi din zonă au participat la căutări. Au găsit trupul neînsuflețit al fetiței, desfigurat, într-o încăpere a unei clădiri dezafectate. În cele din urmă, a fost anunțată și Poliția. Criminaliștii au dat însă peste o scenă a crimei devastată de mulțimea furioasă, iar repercusiunile au constat în lunile întregi ce au urmat, în care nu s-a putut stabili măcar un cerc restrâns de suspecți.

Teoriile apărute vis-a-vis de presupusul criminal au fost diverse și majoritatea s-au propagat rapid printre cetățeni: de la un fost preot pedofil eliberat din închisoare, care ar ademeni copii, la un copil (care se afla, de altfel, printre cei 21 de suspecți de pe lista anchetatorilor) de 14 ani care, la scurt timp, a murit înecat în râul Lăpuș.

Ancheta se împotmolise, familia și opinia publică nu mai aveau speranța că va fi găsit criminalul

La trei luni de la crimă, polițiștii recunoșteau că, oficial, nu au nici un suspect. Presiunea publică creeată în jurul subiectului i-a făcut pe mai-marii Poliției Române să trimită în Baia Mare o echipă de specialiști din capitală, care să lucreze împreună cu anchetatorii maramureșeni pentru finalizarea cât mai rapidă a cazului.

Ucigașul s-a trezit cu trupele SAS în restaurantul din Seini în care lucra ca sezonier

Foto: Alexandru Jiga

Într-un final, probele ADN au elucidat misterul, ulterior criminalul recunoscându-și faptele. Cel care a ucis-o pe Estera, pe numele său Alexandru Jiga, avea 17 ani la momentul crimei. Anchetatorii s-au învârtit în jurul acestuia timp de luni întregi, însă nu avuseseră dovezi clare că el ar fi făptașul. În tot acest timp, adolescentul a continuat să locuiască în aceeași scară de bloc cu părinții victimei sale, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Individul a fost prins în ziua de 26 iunie 2019 într-un restaurant din Seini, unde lucra ca sezonier. Acțiunea nu a fost, însă, una simplă. Coordonatorii anchetei au recurs la un scenariu de film pentru a-l putea duce pe Jiga la locul crimei, pentru reconstituire. Polițiștii au însenat reținerea unor suspecți din zona CUPROM pentru a distrage atenția mulțimii, știind că dacă adevăratul criminal va fi văzut s-ar putea isca violențe.

Motivul crimei

Foto: clădirea în care a avut loc crima

Ucigașul locuia în zonă şi folosea încăperea din clădirea dezafectată, ca toţi ceilalţi, pe post de WC public. Fetiţa a intrat şi l-a surprins în timp ce el îşi făcea necesităţile fiziologice. Văzând-o singură, Jiga a decis imediat că va întreţine relaţii sexuale cu ea. Imediat după, de frică să nu se descopere ce a făcut, a luat o cărămidă și a ucis-o pe Estera.

A fost condamnat la 15 ani de detenție, dar ar putea fi eliberat mai repede

În prezent, Alex Jiga se află la un centru de detenție. Instanța de judecată a dispus, definitiv, în luna august a anului 2020, internarea acestuia într-un centru de detenție pe o perioadă de 15 ani. Totuși, după 7 ani și jumătate de detenție, acesta ar putea fi eliberat dacă reușește să îi convingă pe judecători că prezintă “interes constant pentru însușirea cunoștințelor școlare și profesionale” și va face “progrese evidente în vederea reintegrării sociale”.

Profesorul universitar din Baia Mare, înjunghiat mortal de fiul său

Foto: Liviu Gavrilescu

Forțele de ordine au fost sesizate în dimineața zilei de 10 iulie 2018 printr-un apel la 112 despre o posibilă crimă într-un apartament din Baia Mare. Ajunși la fața locului, polițiștii au dat peste trupul neînsuflețit al unui bărbat de 65 de ani. Crima a avut loc în noaptea de 9 spre 10 iulie. Victima a fost găsită într-o baltă de sânge tocmai de către soția acestuia, cu răni la cap și plagă înjunghiată la gât.

Victima, pe numele său Liviu Gavrilescu a fost şef al Oficiului Judeţean de Calcul (1982-1994), director al Fondului Proprietăţii de Stat Maramureş (1994-2007), consilier al prefectului (2001-2004) şi consilier în domeniul IT în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş din anul 2004 până la pensionare. El a fost, de asemenea, cadru didactic la Universitatea de Nord Baia Mare (sursa: AGERPRES). Se pensionase cu doar un an înainte, în 2017 și mai lucra doar la Universitate. Cunoscut în oraș și îndrăgit de studenți, vestea morții acestuia a căzut ca un trăsnet.

Ucigașul: fiul profesorului

Încă de la început, principalul suspect în cazul crimei lui Liviu Gavrilescu a fost unul dintre fii săi, în vârstă de 38 de ani. Bărbatul era cunoscut ca fiind cu probleme psihice grave. Suferea, mai exact, de schizofrenie paranoidă, o boală psihică netratabilă. Într-un acces de furie, l-a lovit pe tatăl său în cap cu un obict contondent, după care l-a înjunghiat în gât, lăsându-l să zacă pe podea. Imediat după crimă, a fugit în pădurile din proximitatea municipiului Baia Mare.

Poliția din două județe a fost în alertă

Într-un final, după o zi întreagă de căutări, suspectul a fost prins în noaptea de 10 spre 11 iulie pe raza localității Apa din județul Satu Mare, de către polițiștii sătmăreni. A fost predat autorităților din Maramureș care l-au reținut pentru 24 de ore, însă l-au transportat chiar în acea noapte la Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmației unde a fost internat cu pază. Surse din rândul medicilor au declarat la acea vreme că individul nu a făcut nici un fel de declarație.

Despre fiul ucigaș se știe că a absolvit două facultăți în Cluj-Napoca și urma de ani de zile un tratament psihiatric, fiind pe parcursul timpului internat de mai multe ori la spitale de specialitate. În cele din urmă, s-a stabilit că bărbatul nu avea discernământ la momentul comiterii faptei. Surse judiciare au declarat pentru ActualMM că acesta a rămas internat o vreme la Spitalul de Psihiatrie din Sighet, după care instanța a dispus ca acesta să fie internat definitiv într-un spital de specialitate.

Sursa: ActualMM

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *