Parada colindătorilor – în premieră la ediția din acest an a evenimentului „Crăciun în Maramureș”

Sâmbătă, 17 decembrie, în Muzeul Satului din Baia Mare a avut loc cea de-a XIV-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș”, un proiect de suflet prin care sunt promovate datinile și obiceiurile asociate acestei frumoase sărbători. Consiliul Județean Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș sunt instituțiile care s-au implicat în organizarea acestei ediții și care au reușit, încă o dată, să aducă magia Crăciunului mai aproape de comunitate. 

În premieră, evenimentul din acest an a debutat cu o paradă spectaculoasă în care s-au reunit sute de colindători. În ecou de colinde, alaiul condus de căruțe trase de cai a parcurs traseul dintre Palatul Administrativ și Muzeul Satului, spre încântarea spectatorilor, care au primit bucuroși vestea Nașterii Domnului. Ploaia măruntă şi deasă, care a căzut necontenit nu i-a descurajat pe colindători, convinşi fiind că aceasta constituie un semn de belşug pentru anul ce vine.

În deschiderea evenimentului, părintele Andrei Pop, inspector eparhial, a rostit cuvântul de binecuvântare, după care președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, le-a vorbit celor prezenți despre bucuria de a duce mai departe moștenirea din moși-strămoși:Transmit felicitări tuturor părinţilor şi bunicilor, care învaţă copiii de mici să ducă mai departe datinile noastre străbune, să îmbrace cu mândrie portul nostru tradiţional şi să colinde din casă în casă, aşa cum se face la noi, în Maramureş, locul unde tradiţia, cultura, colindul şi credinţa se împletesc atât de armonios.” De asemenea, acesta a lansat tuturor românilor invitaţia de a veni în Maramureş, pentru a se bucura de obiceiurile aparte, de colindele vechi de sute de ani şi de bucatele tradiţionale, pe care maramureşencele le pregătesc cu multă dăruire, la fiecare sărbătoare. În încheierea discursului său, preşedintele administraţiei judeţene a mulţumit coorganizatorilor şi partenerilor evenimentului pentru întreaga implicare şi a transmis urări de sărbători tuturor maramureşenilor. La rândul lor, prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder şi viceprimarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuş, au transmis participanţilor urări pentru Crăciun şi Anul Nou. Printre oaspeţii de seamă ai evenimentului s-au aflat şi doamna Amanah Asri, director economic, artistic și cultural în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Indonezia şi doamna Me Hoa, guvernator al Insulei Sumater, însoţite de prof. dr. Ion Iuga, director al Palatului Copiilor Baia Mare.

Chiar dacă vremea nu a fost favorabilă, Satul de pe Deal, gătit de sărbătoare, și-a așteptat nerăbdător oaspeții. În curțile gospodăriilor, gazde venite din cele patru „țări” ale Maramureșului au întins mese pline de bucate tradiționale, cu care au răsplătit cetele de colindători și vizitatorii. Bicaz, Gârdani, Cavnic, Coaș, Groși, Mireșu Mare, Recea, Cupşeni, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Târgu Lăpuș, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Petrova și Poienile de sub Munte sunt unitățile administrativ-teritoriale care au expus în cadrul evenimentului tradițiile unice ale zonelor pe care le reprezintă, reușind să creeze atmosfera specifică Crăciunului. Un punct de atracție în cadrul evenimentului l-a reprezentat și cuptorul de pâine, unde elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Baia Mare au copt cocuți pentru colindători, dar și pentru cei mai pofticioși dintre vizitatori.

Cei care au străbătut ulițele Muzeului Satului, au întâlnit în drumul lor colindători îmbrăcați în costume tradiționale sau deghizați cu măști și costume pentru piese de teatru popular, care mai pot fi văzute în satele maramureșene în perioada sărbătorilor de iarnă. Meșteșugurile tradiționale şi produsele locale au fost, la rândul lor, promovate în cadrul Târgului de Crăciun. Meșterii populari şi producătorii locali au venit în întâmpinarea celor aflați în căutarea de daruri pentru cei dragi, cu obiecte făurite cu mult talent și cu produse demne de a se regăsi pe mesele de sărbătoare.

Vreme de multe ore, colindele au răsunat în fiecare colțișor al muzeului în aer liber. Grupurilor de colindători li s-au alăturat pe scenă nume sonore ale folclorului maramureșean, precum: Florentina și Petre Giurgi, Grupul Iza și Năstăcuța Iuga. Printre participanții la această ediție s-au remarcat Mircea Bravo și Tanti Lenuța, personaje cu priză uriașă la public. Totodată, cu sprijinul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, în cadrul Muzeului Satului a fost amenajat și un platou de filmare, astfel că şi cea de-a XIV-a ediţie a evenimentului „Crăciun în Maramureș” va fi transmisă pe micile ecrane.

Unicul „Crăciun în Maramureș” a reuşit încă o dată să aştearnă zâmbete pe chipurile tuturor, dovedind că îşi merită locul în calendarul celor mai îndrăgite evenimente tradiţionale. Povestea continuă cu încredere, spre o şi mai spectaculoasă ediţie XV.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *