”PĂZIȚI” DE TRUPELE ANTITERO: SUTE DE EVREI AU INAUGURAT SINAGOGA ULTRA-ORTODOXĂ DIN SIGHETU MARMAȚIEI

Sute de evrei din întreaga lume au participat astăzi la inaugurarea celei mai mari Sinagogi ultra-ortodoxe din Europa. De aceea, Sighetu Marmaţiei este zilele acestea centrul universului pentru comunitatea ultraortodoxă Satmar.

Evenimentul este atent monitorizat din stradă de trupele antitero înarmați cu pistoale mitralieră. Totul la vedere, bineînțeles.

ACTUALIZARE

Cea mai nouă sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est a fost inaugurată la Sighetu Marmației.

La eveniment au sosit cu o cursă charter rabini din New York, Paris, Londra și Frankfurt. Oaspeţii, dar şi cartea sfântă, a cărei valoare e estimată la aproape 400.000 de euro, au fost păziţi de trupele speciale.

Pentru mulți dintre cei aflați la bordul avionului, zborul a fost unul istoric: au revenit pe tărâmul bunicilor și părinților lor. Astfel, debarcarea pe pământ românesc a fost încărcată de emoție, iar unii dintre cei mai tineri au pus repede mâna pe telefoane pentru a imortaliza momentul.

Sinagoga a fost construită exclusiv din fondurile comunității hasidice din New York.

Nu se știe cu exactitate suma care a fost cheltuită pentru întregul complex. Numai Tora, cartea sfântă a evreilor care a fost depusă în sinagogă, a fost estimată la 360.000 de euro.

Construcţia sinagogii a fost începută în urmă cu patru ani. Inaugurarea a avut loc azi şi a debutat cu o slujbă religioasă.

Sighetu Marmației este patria celei mai mari comunități de evrei ultra-ortodocși din lume
Vechea Mare Sinagogă a fost construită din lemn în 1778, refăcută din zid în 1836 şi incendiată în 1944 de către naziştii în retragere, după ce o folosiseră ca loc de detenţie pentru 140 de personalităţi evreieşti.

Comunitatea hasidică Sătmar consideră Sighetu Marmaţiei un loc sfânt, devenind astfel loc de pelerinaj pentru evreii hasidici din întreaga lume.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *