Peste 100 de unități de învățământ din Maramureș riscă să rămână fără directori?

155 de directori și directori adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar din județ riscă să își piardă funcțiile obținute în urma primei sesiuni a concursului organizat în acest sens de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș pe baza metodologiei elaborate de Ministerul Educației. Motivul este dat de acțiunea în instanță a patru cadre didactice care contestă modul în care a fost organizat concursul și, în contextul procedurii viciate, cer anularea acestuia.

Demersul juridic nu vizează rezultatele obținute de către participanții la concurs

Procesul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Maramureș în urmă cu un an, 18 ianuarie 2022. Calitatea de “pârât” o are atât Inspec­toratul Școlar Județean Maramureș, cât și Ministerul Educației.

“Patru cadre didactice titulare în unități de învățământ din județul nostru au formulat acțiune în justiție, prin care solicită anularea concursului organizat în județul Maramureș pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județ, respectiv constatarea nuli­tă­ții procedurii de organizare a concursului și care face obiectul dosarului nr. 191/ 100/ 2022, aflat pe rolul Tribunalului Maramureș – Secția a II-a civilă de contencios administrativ și fiscal. Acest lucru înseamnă că demersul juridic nu vizează rezultatele obținute de către participanții la concurs și, după cum recunosc și semnatarii cererii de chemare în judecată, acțiunea dumnealor nu se îndreaptă împotriva celor 155 de directori care au promovat concursul și care au, în dosar, calitatea de intervenienți” – transmite Biroul de Presă al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.

Potrivit ISJ, contestatarii au formulat cerere de chemare în judecată a Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și Ministerului Educației, motivând că ar fi fost încălcată Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, anexă la Ordinul Ministrului Educației nr. 4597/2021.

Ce spune Ministerul Educației

“În ceea ce privește Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, s-a depus la dosar documentația de specialitate, care constă în totalitatea documentelor care au stat la baza emiterii actului atacat, conform prevederilor Legii nr. 554/ 2004. Prin consilierul juridic al instituției vom prezenta în instanță argumentele pe care ne fundamentăm solicitarea de respingere a cererii de chemare în judecată”, explică Biroul de Presă al ISJ Maramureș.

În întâmpinarea depusă, Ministerul Educației consideră că argumentele reclamanților sunt neîntemeiate și nu pot fi primite întrucât constau doar în enumerarea unor dispoziții legislative, fără a specifica, în mod concret, care sunt pretinsele neregularități ale desfășurării procedurii de organizare a concursului pentru director/director adjunct.

Zeci de directori au depus întâmpinare

Procesul a avut, până acum, patru înfățișări la ultima solicitându-se amânarea pentru a se cita persoanele nou introduse în cauză. Este vorba despre directorii care au promovat concursul în prima sesiune a concursului. Deocamdată, grupul de directori care a depus întâmpinare cuprinde 30 de cadre didactice, dar există probabilitate mare ca și mai mulți directori să se alăture cu scopul de a sprijini Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

“Grupul nostru de directori vine în sprijinul ISJ pentru a certifica faptul că acest concurs a fost corect, iar cei care ne reclamă ne supun la stres și doresc decredibilizarea acestei instituții. Ceea ce ne supără este faptul că patru foști directori ne reclamă pe noi, peste 130 de persoane, colegii lor și pe inspectorii cărora, prin fișa postului, ne subordonăm ierarhic. Este o situație fără precedent, jenantă, creată de persoane care nu țin cont de deontologia profesională. Suntem indignați de faptul că doresc, prin acest proces, să lase 130 de școli fără directori, să destabilizeze procesul de învățământ, pentru că lor li s-au respins dosarele de concurs, din anumite motive. Inspectoratul Școlar Județean este acum într-o grea încercare, sperăm ca, împreună, să avem câștig în această cauză” – subliniază Georgeta Trif, unul dintre directori.

Următorul termen este programat pentru 2 februarie, dată la care sunt citați directorii care au promovat concursul în 2021.

Sursa: Graiul Maramuresului

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *