Peste 800 de radare inteligente pe drumurile României, începând din 2024

Începând cu anul 2024 în România se va implementa un nou proiect, creat de Compania Națională de Drumuri (CNAIR), pentru a asigura o mai mare siguranță în trafic.

Proiectul, realizat în colaborare cu Poliția Română, presupune instalarea a peste 800 de radare de ultimă generație din anul 2024.

Inițiativa a fost luată pentru o mai mare siguranță rutieră și o mai bună monitorizare a traficului. Proiectul presupune amplasarea a 300 de radare mobile și a cel puţin 500 de radare fixe pe autostrăzi, drumuri naționale și drumuri județene, după cum a declarat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

Cum funcționează cele 800 de radare inteligente

În momentul în care un radar va depista depășirea limitei de viteză, acesta va captura o imagine cu șoferul si numarul de inmatriculare al maşinii, potrivit obiectiv-online.ro. Imaginea va fi trimisă către un centru de monitorizare și organele competente vor emite sancțiuni.

Chiar dacă proiectul demarează în 2024, cele 800 de radare inteligente vor deveni complet operaționale tocmai în 2026. CNAIR va avea responsabilitate asupra instalării radarelor fixe, iar radarele mobile vor fi montate pe vehiculele Poliției.

Prin această inițiativă autoritățile speră să îmbunătățească semnificativ siguranța pe drumurile din România.

Dacă încă nu ai aflat că „graba strică treaba”, trebuie să știi că depășirea limitei de viteză pe drumurile din România cu între 10 și 20 km/h se sancționează cu două sau trei puncte de amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă și două puncte de penalizare.

Dacă îți place să apeși și mai mult pedala de accelerație și depășești limita cu între 21 și 30 km/h, agentul de circulație te poate pedepsi cu patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Pentru o abatere de la 31 km/h până la 40 km/h, penalizarea poate pleca de la șase puncte de amendă și poate ajunge până la 8 puncte de amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă și patru puncte de penalizare. Sancțiunea crește și mai mult dacă limita legală de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, fiind vorba în acest caz de sancționarea cu 9 până la 20 de puncte amendă (de la 1.305 lei până la 2.900 de lei), la care se adaugă șase puncte de penalizare.

În fine, dacă strada este pentru tine o pistă de curse, iar limita de viteză este depășită cu peste 50 km/h, sancțiunea va fi cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte de amendă (sancțiune maximă de 2.900 de lei), dar în plus vei rămâne și fără permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *