Primarul Cătălin Cherecheș vine cu lamuriri referitoare la eficientizarea structurilor școlare

Un demers supus analizei, consultării și în final, unei decizii, a escaladat în ultimele zile, fiind probabil inflamat și politic, respectiv de anumite interese personale ale unora. Este vorba despre structura școlară septembrie 2023 – iunie 2024, despre care vin cu câteva lămuriri pentru corecta informare a opiniei publice. 

Împreună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Maramureș am considerat ca fiind oportună eficientizarea structurilor școlare, demers aflat deocamdată la nivel de analiză și dezbatere. Acesta a fost și motivul unei prime discuții pe care am inițiat-o și care urmează să aibă loc în ședința Consiliului Local de joi, 22 decembrie. Inițiativa este una comună, a mea și a inspectorului școlar general prof. Mihai Pop, un manager cu viziune și pragmatism în organizarea și administrarea sistemului de învățământ, un om în care am multă încredere. 

Am constatat, însă, că acest demers este denaturat într-un mod lipsit de scrupule, în care, o consultare, un dialog, o analiză a ceea ce ne dorim pentru viitorul educației băimărene a ajuns motiv de scandal pentru unii. Asta în contextul în care, la nivel de Baia Mare, facem eforturi pentru a fi în pas cu lumea modernă în care trăim și am dotat unitățile de învățământ cu table inteligente peste care unii trag celebra perdea înflorată, videoproiectoarele în unele locuri ocupă loc și sunt încă în obiect de pe care trebuie șters praful, tabletele sunt considerate dușmani ai caietelor, iar tehnologia și viitorul se încearcă a fi inoculate ca distrugători ai trecutului nostru milenar… 


Viitorul aparține tuturor, dar mai ales copiilor noștri. Pentru ei facem toate eforturile și pentru ei investim în modernizarea și dotarea unităților de învățământ. Asta țin să subliniez și să repet mai ales pentru cei care țin mai mult la confortul efemer al unor scaune directoriale, decât la interesul comun și binele elevilor. 

Vă comunic propunerea și decizia mea, ca primar al municipiului Baia Mare: 

1. Școlile Dimitrie Cantemir și Alexandru Ivasiuc rămân așa cum sunt, clădiri distincte, unități de invatamant independente administrativ, separate, chiar cu gard între ele;

2. Nici o grădiniță nu trece în subordinea altei școli sau a vreunei școli acolo unde sunt cu personalitate juridică proprie. 

3. Colegiul tehnic C.D. Nenițescu rămâne unde e. Pe strada Luminisului. Am gasit mereu acolo profesori si elevi care m-au impresionat prin modul in care uneori nedrept, dar onorant s-au sacrificat pentru Baia Mare. Profesori care azi au fost mai presus de orice ministru al învățământului din ultimii 33 de ani si le sunt profund recunoscători. Probabil din septembrie 2023, sau după reabilitarea si dotarea integrală, prin finantarea europeana câștigată de mine si colegii mei “fara nume” din primarie, finantare care nu e poveste, e contract semnat de o săptămâna, a liceului, spațiilor de cazare, pe care o vom demara în primăvară, împreună cu Seminarul Teologic vor constitui un model educațional creștin ortodox de prestigiu, care va oferi comunității și tehnicieni de diverse specializări utile pentru viitor și personal medical, asistenți și fizioterapeuți, dar și tineri care își doresc să se dedice credinței, altarului, rugăciunii. Au toată susținerea mea.

Le mulțumesc celor de la Grădinița de Artă, celor de la Grădinița Micul Prinț, celor de la Colegiul Nenițescu, celor de la Sanitar, celor de la Seminarul Teologic, celor de la Școala Petre Dulfu, respectiv celor de la Liceul teoretic Nemeth Laszlo că au venit cu soluții. Au ales să vină alături de noi. De mine si de Mihai. Și am găsit rezolvări. Pentru cei care nu au dorit dialog, având poate alte teme de casă, le doresc sărbători liniștite și poate Moș Crăciun le va lăsa sub brad niște claritate și viziune. Asta deoarece unora le lipsesc aceste calități atât de importante în general, dar mai ales în domeniul educației.

Dr. Ec. Cătălin Cherecheș 

Primarul Municipiului Baia Mare

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *