Primarul Doru Dăncuș a băgat executivul Primăriei în ședință. Proiectele pe fonduri europene, o prioritate pentru administrația publică locală. „Băimărenii sunt sătui de motive pentru care nu se pot realiza lucruri. Avem proiecte, ne trebuie bani, găsim soluții!” – Doru Dăncuș

Primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș, a convocat luni, 17 iunie, o ședință cu executivul Primăriei. Principalul subiect abordat a fost cel al proiectelor finanțate prin fonduri europene, respectiv s-a discutat despre stadiul implementării acestora și strategia de realizare a obiectivelor propuse.

Îmi doresc să realizăm cât mai multe proiecte în Baia Mare. Îmi doresc să dezvoltăm orașul prin inițiative sustenabile și, în următorii patru ani, să numărăm împreună realizări, nu provocări. I-am anunțat pe colegii mei, vă anunț și pe dumneavoastră: refuz să fiu complicele unor eșecuri administrative! Așa cum am spus încă de lunile trecute, proiectele prin fonduri europene sunt o prioritate pentru mine și colegii mei din Primărie. Am organizat astăzi o ședință în care am discutat, punctual, despre situația proiectelor de anvergură care pot și vor aduce schimbări majore în orașul nostru. Avem 25 de proiecte deja contractate și alte 33 depuse. Vorbim aici despre reabilitarea unităților de învățământ și dotarea lor, inclusiv a laboratoarelor și sălilor de sport. Vorbim despre proiecte de infrastructură rutieră care includ reabilitarea și modernizarea bulevardelor.

Am semnat săptămâna trecută contractul de execuție al lucrărilor pentru reabilitarea străzii Victoriei, tronson Vivo – Independenței, un proiect în valoare de peste 52 de milioane de lei. Avem proiecte pentru realizarea de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice, de construire a kilometri întregi de piste de biciclete. Am semnat contractul de achiziție și urmează să ne fie livrată prima tranșă de autobuze electrice, parte a proiectului de reînoire a parcului auto de transport public în comun, toate acestea pentru încurajarea utilizării mijloacelor de transport “verzi”. Avem și alte proiecte importante la care lucrăm: realizarea Parcului Acvatic, reabilitarea Casei Pocol și a piețelor Revoluției și Universității”, a declarat Doru Dăncuș.

Parteneriat între Municipiul Baia Mare și Banca Europeană de Investiții

Edilul a găsit soluția pentru una dintre principalele provocări pe care administrația le întâmpină în demararea și finalizarea unor obiective de investiții de anvergură, respectiv bugetul necesar confinanțărilor. Din cele 25 de proiecte pentru care s-a obținut finanțare și sunt deja contractate, 117 milioane lei sunt neeligibile. De asemenea, pentru celelalte 33 de proiecte depuse spre finanțare este necesară o cofinanțare de la bugetul local care se ridică la 157 milioane lei. În urma discuțiilor cu reprezentanții Guvernului, a fost identificată o posibilitate de colaborare cu Banca Europeană de Investiții. Astfel, primarul a stabilit deja o întâlnire cu reprezentanții Băncii care va avea loc la Bruxelles, la finalul lunii iunie. 

Consultări cu experții băimăreni 

Blocajele în realizarea demersurilor pentru proiectele pe fonduri europene și lipsa discuțiilor aplicate cu experții băimăreni din diferite domenii reprezintă alte probleme cu care se confruntă administrația publică locală.

Sunt documentații care nu ajung la timp unde ar trebui pentru că… unii uită să le trimită ori le e prea lene să le facă. Nu pot să înțeleg și nu voi accepta astfel de comportamente care aduc, în final, prejudicii imense băimărenilor! O altă situație problematică ține de modul în care ne consultăm cu specialiștii pe tema unor proiecte. Ca să dau un exemplu, avem proiectul de reabilitare al Colegiului Tehnic C. D. Nenițescu. Am trecut prin toți pașii procedurali și ne-am blocat la ultimul, avizul Comisiei de estetică urbană, unde experții arhitecți au cerut modificarea acoperișului. Deși este o chestiune aparent neînsemnată, modificarea proiectului înseamnă reluarea de la zero a tuturor pașilor și, implicit, întârzierea depunerii spre finanțare. Trebuie să dicutăm cu profesioniștii, să le prezentăm încă de la început ceea ce vrem să facem și, atunci când realizăm un proiect și vrem să îl depunem spre finanțare, să fie gândit și pregătit conform și corect încă de la început!”, a spus edilul.

Proiectele finanțate prin PNRR vor fi prioritizate

O chestiune pe care am discutat-o în această ședință și care este extrem de importantă ține de prioritizarea anumitor proiecte. Avem obiective de investiții deja finanțate sau în curs de a fi aprobate spre finanțare prin PNRR. Termenul în care trebuie să finalizăm execuția proiectelor prin acest program este 2026. Avem la dispoziție doi ani de acum înainte să facem tot ce ne-am asumat. Dacă nu reușim, pierdem finanțarea, lucru total de neconceput! Le-am cerut colegilor mei să înceapă de urgență demersurile de achiziție, acolo unde avem proiecte depuse spre finanțare, cu clauze suspensive. Mai exact, realizăm de pe acum achizițiile publice, comisiile desemnează câștigătorii, implementăm o clauză suspensivă care spune că ordinul de execuție al lucrărilor va fi dat în momentul în care primim efectiv finanțarea. În felul acesta nu pierdem nici o zi degeaba, iar când primim banii dăm drumul lucrărilor efective.

Am dat un semnal clar: s-a terminat cu aruncatul vinei dintr-o parte în cealaltă. Nu vreau să mai aud motive pentru care nu se pot realiza lucruri pe care le vedem deja implementate în alte orașe din Vest. Vreau să găsim și vom găsi soluții pentru Baia Mare!”, a mai declarat primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *