Profesorul Adrian Streinu-Cercel, tur de forță la spitalele din Baia Mare

Luni, 13 mai, profesorul Adrian Streinu-Cercel, senator PSD în Senatul României și președintele Comisiei de Sănătate din Senat s-a aflat în municipiul Baia Mare, la invitația deputatului Gabriel Zetea, chestor al Camerei Deputaților și candidatul PSD pentru Consiliul Județean Maramureș. Însoțit de parlamentarul de Maramureș dar și de primarul-interimar al municipiului Baia Mare, Ioan Doru Dăncuș, profesorul a vizitat Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rușdea”, dar și Serviciul Județean de Ambulanță Maramureș. În cadrul vizitelor făcute au avut loc întâlniri cu corpul medical și sanitar, profesorul Streinu-Cercel oferindu-le sfaturi practice prin discuțiilor purtate. Acesta s-a declarat foarte mulțumit de ce a găsit la cele două spitale de elită din Baia Mare, arătând că ambele sunt pe un trend ascendent. Dacă la Spitalul de Pneumoftiziologie apreciază faptul că s-a introdus, din punct de vedere al modalității de diagnostic, genetica moleculară, la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie a remarcat Secția de Terapie imbatabilă și un personal dedicat. În ceea ce privește Serviciul Județean de Ambulanță a arătat că este imperios necesar să fie schimbat parcul de mașini, fiind nevoie de 30 de ambulanțe de tip C, dar și introducerea unui cadru legislativ care să permită medicilor care nu iau rezidențiatul să intre în serviciile de ambulanță, pentru că aici se învață meserie. Totodată, trebuie rezolvată problema vârstei de pensionare, care nu trebuie să rămână în formula actuală.

Profesorul Streinu-Cercel a ținut să îl felicite pe managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Rareș Pop, pentru faptul că a preluat un spital unde a fost necesară modificarea întregii structuri pe timpul pandemiei și rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare. Totodată, a menționat faptul că la Spitalul TBC s-a trecut la diagnostic genetic pe partea de tuberculoză și testarea rezistenței acestui germen la o gamă largă de antibiotic. O altă îmbunătățire constă în faptul că la această unitate medicală se va asigura și partea de paliație, care devine tot mai necesară în cazul populației îmbătrânite.

Dr. Rareș Pop a precizat că, în anul 2020, în momentul izbucnirii pandemiei de COVID-19 era director al Direcției de Sănătate Publică, iar una dintre principalele îndatoriri a constat în reorganizarea spitalelor, lucru care s-a întâmplat și la Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare. După ce a ajuns manager al acestei unități medicale a fost necesară readucerea spitalului la ceea ce a fost înainte de pandemie și recâștigarea încrederii pacienților. În următoarea perioadă va fi crescut și numărul de paturi de paliație, investiție care este posibilă și prin sprijinul financiar primit de la Ministerul Sănătății care a finanțat aparatură de înaltă calitate.

Deputatul PSD, Gabriel Zetea a precizat că în pandemie a învățat un lucru important de la doctoral Rareș Pop: să asculte de profesioniști. ”Am învățat că trebuie să respectăm întru totul indicațiile pe care ni le dau cei care înțeleg ce ne poate afecta sănătatea și să obținem resursele financiare necesare pentru a le pune la dispoziția medicilor și aparatului auxiliar, pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai bune îngrijiri. La Spitalul de Pneumoftiziologie avem două proiecte extrem de importante care au primit și acceptul primului-ministru și a Ministerului Sănătății în  ceea ce privește extinderea Ambulatoriului și apoi pentru dotarea spitalului în continuare. Vorbim despre 40 de milioane de euro și mai așteptăm doar avizul final al Ministerului Finanțelor pentru ca aceste proiecte să fie finanțate. Spitalul va fi, cu acești bani, la un nivel și mai ridicat al calității serviciilor oferite populației”, a declarat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, candidatul formațiunii social-democrate pentru președinția Consiliului Județean.

În vizita făcută la Serviciul Județean de Ambulanță, manager Mădălina Cîmpean, primarul-interimar al municipiului Baia Mare, Ioan Doru Dăncuș și candidat al PSD pentru primărie la alegerile din 9 iunie a arătat că și aici a avut loc o discuție a profesorului Streinu Cercel cu angajații Ambulanței, cei care duc greul atunci când se apelează la serviciile de urgență. La finalul acestei întâlniri, profesorul a promis că va ridica câteva dintre problemele semnalate în cadrul Comisiei de Sănătate din Senat.

Deputatul PSD Gabriel Zetea i-a mulțumit profesorului Streinu-Cercel pentru această zi pe care a dedicat-o sistemului medical din Baia Mare. ”Acest mic audit și sfaturile practice, tehnice oferite corpului de medici din spitalele noastre vor fi urmate ad-literam. Cu încredere învățăm de la profesioniști și vom face tot ce e necesar să obținem și la Spitalul de Boli Infecțioase investițiile care ne-au fost recomandate, pe lângă susținerea pe care o vom acorda de la Consiliul Județean Maramureș. La Serviciul de Ambulanță vom avea nevoie de intervenția Ministerului Sănătății, atât pe partea de salarizare și condiții de muncă, cât și în ceea ce privește dotarea parcului auto”, a precizat candidatul PSD pentru Consiliul Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al PSD Maramureș

Comandat de PSD Maramureș, cod mandatar financiar: 21240002

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *