ULTIMĂ ORĂ: Risc de incendiu la Institutul „Marius Nasta”. O degajare de fum la unitatea mobilă ATI a dus la alertarea echipelor de intervenție

Mașini de pompieri și mai multe ambulanțe erau prezente, aseara, la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unitate COVID, unde alerta a fost dată la 22:24, după ce de la unitatea mobilă ATI a început să se degajeze fum.

În unitatea mobilă erau 7 pacienți, dintre care 5 intubați. Nu au fost răniți și sunt în stare stabilă. Aceștia vor fi relocați în clădirea institutului, nu este nevoie să fie transferați în alte spitale.

Au intervenit opt autospeciale de stingere și opt echipaje SMURD, dar în acest moment nu se mai observă degajare de fum și se fac verificări pentru identificarea focarului, a precizat DSU.

ACTUALIZARE. 23:00 Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, declară la Digi24 că este vorba despre un generator care a scos fum, posibil în urma unei pene de curent. La rândul său, Raed Arafat, șeful DSU, spune că nu a fost vorba nicio clipă de incendiu, ci doar de o degajare de fum și acum specialiștii caută cauza exactă. În prezent, nu mai este niciun pericol.

Unitatea mobilă a ATI este folosită de câteva luni de Institutul „Marius Nasta” și nu au mai fost astfel de incidente.

Vor fi făcute verificări la toate unitățile mobile ATI din țară, dacă va fi găsită o problemă la cel de la „Marius Nasta”, a precizat Raed Arafat. Dacă nu, se vor face verificările tehnice periodice.

ACTUALIZARE 23:20. Mangerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a declarat la Digi24 că a fost vorba despre un generator la care, la un moment dat, s-a produs o flamă deschisă, ceea ce a declanșat alerta și mobilizarea.

Nu a fost vorba despre incendiu, iar acum lucrurile sunt sub control. Pacienții au fost mutați în clădirea Institutului, doi în secția de terapie intensivă pentru COVID, iar ceilalți cinci pe secție.

Niciunul dintre pacienți nu este intubat, a precizat Beatrice Mahler.

Managerul a explicat că deși în clădirea spitalului erau locuri la terapie intensivă, acești pacienți erau ținuți în unitatea mobilă ATI din curtea Institutului, pentru că erau bolnavi care aveau nevoie de ventilație non-invazivă, dar erau cu risc iminent de a fi intubați, iar personalul care deservea unitatea mobilă era pregătit special pentru astfel de situații, astfel că pacienții beneficiau de o monitorizare mai atentă.

Unitatea mobilă ATI din curtea spitalului „Marius Nasta” funcționează din octombrie și fusese închisă în această săptămână pentru dezinfecția periodică, fiind redeschisă vineri.

Spitalul „Marius Nasta” este o clădire veche, având corpuri construite la începutul secolului XX. Infrastructura învechită nu face față uneori aparaturii din timpurile moderne, iar unitatea mobilă ATI are toate dotările necesare și generator propriu.

Chiar dacă incidentul de la „Marius Nasta” a fost mai degrabă o „sperietură”, după cum l-a calificat ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, el intervine după ce două incendii produse în unități de terapie intensivă de la spitale COVID (la Piatra Neamț și la „Matei Balș” în București) au dus, în decurs de numai câteva luni, la moartea câtorva zeci de pacienți și au arătat deficiențele majore pe care le are infrastructura învechită a sistemului spitalicesc din România. 

ACTUALIZARE 23:25 Echipajele de pompieri și SMURD se retrag de la Institutul „Marius Nasta”, dar, potrivit procedurilor, va rămâne totuși pe loc un echipaj de pompieri.

sursa: Digi24.ro

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *