Studenții rămân fără transport feroviar gratuit

În cadrul ședinței de Guvern de ieri, executivul a adoptat Ordonanța de Urgență (OUG) care modifică Legea Educației Naționale nr. 1/2011, publicată ieri în Monitorul Oficial al României, eliminând dreptul studenților de a călători gratuit cu transportul feroviar și introducând condiții diferite privind facilitățile la transportul feroviar de care beneficiază studenții, respectiv tarif redus cu 50% din costul total al biletului și pentru studenții în vârstă de până la 26 de ani.

Încă din momentul anunțării intenției Guvernului de a elimina dreptul studenților de a călători gratuit cu trenul, ANOSR s-a poziționat constant pe acest subiect, s-a întâlnit cu actorii decizionali și a argumentat poziția în structurile consultative relevante. Eforturile la nivel național au fost consolidate la nivel local prin reprezentanții organizațiilor membre, care au participat la o serie de întâlniri cu reprezentanții Guvernului în teritoriu.

În același timp, anunțăm faptul că OUG-ul în cauză deschide universităților posibilitatea de a utiliza soldul de burse din anii anteriori (sumele neutilizate de universități din subvenția de burse provenită de la bugetul de stat) pentru fondul de burse din anul 2021. Recomandăm universităților să utilizeze noile fonduri disponibile, stabilind împreună cu studenții mecanismul de repartizare și acordare a acestora.Nu în ultimul rând, ordonanța asigură universităților posibilitatea de a utiliza soldurile subvenției pentru transportul local (fără vreo legătură cu subvenția aferentă transportului feroviar, inclusă în bugetul Ministerului Transporturilor) atât pentru subvenționarea transportului local, cât și pentru subvenționarea burselor în 2021. Credem, astfel, că și destinația acestor sume trebuie decisă la nivelul universităților ținând cont de solicitările și nevoile studenților.

Continuăm demersurile privind transportul studenților la nivelul Parlamentului, transmițând amendamentele noastre deputaților și senatorilor.

📌 Pentru a vedea parcursul demersurilor ANOSR, accesează următorul link:https://www.anosr.ro/eliminarea-transportului-feroviar…/

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *