Un angajat al primariei Tăuţii Măgherăuş a tăiat cu foarfeca drapelul României. Totul s-a petrecut de fata cu politistii locali.

Situație incredibilă la Primăria Tăuții Măgherăuș. Un angajat a tăiat cu foarfeca drapelul României. Acum, simbolul national nu mai respectă proporția reglementată prin lege. Steagul a stat arborat pe catarg inclusiv astăzi, 5 octombrie.

Aceasta a fost soluția găsită de Directorul de Patrimoniu din cadrul Primăriei Tăuții Măgherăuș, spun sursele noastre. Ba mai mult, pentru a-l putea coborî de pe catarg s-a cerut sprijinul polițiștilor locali după care s-a tăiat cu foarfeca partea de jos a drapelului care era deteriorată, mai exact partea roșie, jos.

Să fi fost o soluție de compromis până la cumpărarea unui nou drapel?

Indiferent de motivul invocat, niciun cetățean nu are voie să intervină pentru modificarea simbolului national. Este drapelul de stat al României și nu un drapel oarecare.

Doru Iacob, președinte interimar Forța Dreptei a fost la fața locului pentru a vedea drapelul.

Doru Iacob, președinte interimar Forța Dreptei: A avut ceva problemă în partea de jos, culoarea roșie, a tăiat din el. Ceea ce nu știe acel angajat al Primăriei este că drapelul României trebuie să aibă două treimi. Cum a tăiat din partea de jos nu mai este respectată proporția, se apropie de steagul Moldovei care este 1/2. Aici vorbim de însemnele naționale care trebuiesc respectate. Nu ai voie să arborezi un steag care nu respect cerințele prevăzute de lege. Am fost acolo să văd drapelul. Partea de lângă catarg și partea exterioară, liberă au rămas intacte, dar din partea de jos s-a tăiat. Raportul trebuie să fie 2/3. Au făcut ce i-a tăiat capul…Niciun cetățean din România nu are dreptul să atenteze la dimensiunile unor simboluri naționale cum este drapelul României. Indiferent de funcția, poziția în stat. Drapelul României este un simbol pentru popor și trebuie respectat conform legislației în vigoare, dimensiunile, culorile, modalitatea de prindere la catarg.”

Facem precizarea că, drapelul are 9 metri lungime și 6 metri lățime, iar catargul are 27 metri înălțime. Este considerat cel mai înalt catarg din Transilvania. Steagul și catargul au fost instalate în fața Primăriei Tăuții Măgherăuș în 29 noiembrie 2018, când administrația locală era condusă de Anton Ardelean.

Pe această cale solicităm primarului Dumitru Marinescu să dea jos steagul, URGENT! Considerăm că este un afront adus simbolului național, poporului român.

Pentru defăimarea/profanarea drapelului național asteptăm poziția Prefecturii Maramureș!

ACTUALIZARE joi, 6 octombrie 2022, ora 10.18

Pentru că în cursul serii de ieri, 5 octombrie, nu am reușit să avem un punct de vedere al primarului Dumitru Marinescu, astăzi, 6 octombrie, l-am contactat pentru a vedea ce s-a întâmplat de fapt cu drapelul României arborat în fața Primăriei Tăuții Măgherăuș.

În cele ce urmează, vă prezentăm punctul de vedere al domniei sale:

Dumitru Marinescu, primarul localității Tăuții Măgherăuș:Din cauza intemperiilor din ultima perioadă, steagul s-a deteriorat. În cursul zilei de luni, 3 octombrie, steagul a fost dat jos, nu s-a tăiat din steag nimic, pentru că era și impozibil, la o înălțime de 27 metri să avem ce să tăiem cu foarfeca în cele mai bune condiții. A a fost înlocuit cu un steag de mai mici dimensiuni. Nici vorbă să ponegrim sau să aducem atingere simbolurilor naționale pe care le respectăm cu sființenie. Vom cupăra un alt steag, deocamdată am arborat un alt steag de mai mici dimensiuni.

Sursa: Ziarul de Maramures

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *