Ziua Artistului Plastic Băimărean – sculptorul Marcel Stanciu distins cu titlul Artistul Anului, iar Pavel Alin Hereș distins cu Premiul Primarului Municipiului Baia Mare

Ieri, 5 mai s-au implinit 125 de ani întru, pentru și cu artă profesionistă de cel mai înalt nivel cu notații și conotații internaționale în Centrul Artistic Baia Mare.

Ziua de 5 Mai a fost aleasă pentru sărbătorirea artistului plastic băimărean, deoarece această data marcheza exact momentul calendaristic în care, în primăvara anului 1896, artiștii întemeietori ai Centrului Artistic Baia Mare au sosit în orașul nostru.

În cadrul aniversarii de 125 de ani, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a oferit distincția Artistul Anului către Marcel Stanciu și dinstincția Premiul Primarului Municipiului Baia Mare către Pavel Alin Hereș.

Sunt bucuros că am avut oportunitatea să mă întâlnesc astăzi, 5 mai, cu artiștii și cu iubitori de frumos în acest spațiu sacru al municipiului Baia Mare, Colonia Pictorilor, unde se află una dintre rădăcinile solide ale orașului nostru, de unde a pornit principalul simbol al acestui oraș. De câte ori pășesc în acest spațiu simt o anumită controversă, bucurie și deopotrivă tristețe. Tristețea ține de ceea ce am uitat noi ca și comunitate timp de zeci de ani din istoria și parcursul Centrului Artstic din Baia Mare, modul în care am uitat până acum câțiva ani, într-o manieră care nu ne onorează ca și comunitate, de cei care au pus bazele Școlii de Pictură de la Baia Mare, dar și pe cei care au consolidat parcursul artistic, cultural, unic în spațiul est – european. Pe lângă cei care au scris istoria acestui loc, îmi doresc foarte mult să îi respectăm pe artiștii contemporani, inclusiv pe cei care au plecat recent printre stele. Am propus conducerii Uniunii Artiștilor Plastici filiala Baia Mare și colegilor mei din autoritatea locală să onorăm in perioada imediat următoare câțiva artiști cu titlul de Cetățeni de Onoare și am să mă refer deocamdată doar la câteva nume, cu mențiunea că aștept propuneri din partea celor din această frumoasă familie a creatorilor pentru a completa această listă. În acest fel, onorându-i pe ei, ne onorăm de fapt pe noi: Tiberiu Alexa, omul care este considerat flacăra vie a continuității Centrului Artistic Baia Mare, a cărei rădăcină a consolidat-o, fostul meu profesor; Ioan Anghel Negrean; Kovacs Bertalan; Ilie Cămărășan; Mihai Olos; Aurel Dan; Bitay Zoltan; Mircea Bochiș; Ioan Marchiș; Walter Friedrich.

Am instituit în urmă cu câțiva ani Premiul Primarului Municipiului Baia Mare, oferit anual de Ziua Artistului Plastic. În acest an, premiul meu, fiind un gest personal, îl dăruiesc unui artist plastic tânăr, pentru că trebuie să insuflăm și curaj, dar îmi doresc și să recunoaștem valoarea celor care sunt și prezentul, dar cu siguranță și viitorul. Este vorba despre un artist cu un talent remarcabil, care pe lângă creație s-a implicat și în mediul academic. Doctor în arte vizuale, cu participări la manifestări științifice expoziționale în țară și în străinătate, organizator de evenimente culturale și artistice, autor al unor lucrări științifice în publicații de profil: Pavel Alin Hereș. a declarat Cătălin Cherecheș, Primarul Municipiului Baia Mare

În cadrul manifestărilor organizate astăzi sub egida Ziua Artistului Plastic Băimărean, sculptorul Marcel Stanciu a fost distins cu Premiul Artistul Anului.

În încheiere, țin să subliniez că tot ceea ce am realizat la Colonia Pictorilor, la Colegiul de Arte, la Galeria unde își au ateliere artiști plastici lângă Câmpul Tineretului, Piața Cetății, Galeria de Arte din centrul orașului, tabere de artă, evenimente de importanță națională și nu numai, având alături doar doi – trei oameni care au crezut în mine și care iubesc cu adevărat orașul, astăzi ar fi proiecte neînțelese de mediul politic local. Cu același entuziasm, chiar dacă ar fi poate umilitor, aș spulbera și astăzi orice barieră ridicată în calea proiectelor culturale și educaționale.a mai adaugat Cătălin Cherecheș

Panouri urbane cu replici ale unor lucrări celebre din și despre Baia Mare, realizate de artiștii care au pus orașul nostru pe harta cultural – artistică a Europei

Cătălin Cherecheș: Cu ocazia Zilei Artistului Plastic Băimărean, celebrată anual la data de 5 mai, am dezvelit astăzi panourile montate în câteva zone din oraș și despre care am tot primit întrebări în ultimele zile. Este vorba despre panouri urbane pe care am așezat replici ale lucrărilor de artă realizate de artiști prestigioși care au activat aici și au consolidat Școala de Pictură de la Baia Mare. Am amplasat aceste lucrări în zona Parcului Municipal Regina Maria, în Centrul istoric, exact în locurile în care artiștii au realizat picturile. În semn de neuitare, în semn de prețuire, pentru trecut, pentru prezent și pentru viitor.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *