16 câini ai străzii au fost capturați de polițiștii locali

Poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Poliția Animalelor au capturat 16 câni comunitari de pe domeniul public al municipiului Baia Mare, în urma sesizărilor primite de la cetățeni. Totodată, alți 14 câini, găsiți în curțile societăților comerciale au fost identificați, în aceste cazuri, polițiștii loccali autosesizându-se.

Cei 16 câini au fost ridicați din diferite cartiere ale municipiului Baia Mare. Aceștia au fost depuși la Centrul de Adăpost.

De asemenea, în urma verificărilor derulate la opt societăţi comerciale au fost identificați un număr de 14 câini, din care 3 femele. Astfel, au fost verificare sediile şi punctele de lucru ale societăţilor comerciale de pe str. Mărgeanului, str. Depozitelor şi str. Motorului în ceea ce priveşte respectarea prevederilor H.C.L. 510/2015, respectiv:

-Art.65, lit. b), ”Neasigurarea, pentru animalele de companie deţinute la sediile şi punctele de lucru ale societăţilor comerciale şi ale instituţiilor publice, de boxe sau ţarcuri pentru închiderea acestora pe perioada desfăşurării activităţii şi neîmprejmuirea corespunzătoare a spaţiului pentru a preveni accesul liber pe domeniul public. Pentru câinii periculoşi sau agresivi se vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare”, fapt care constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000-2.500 lei,

Art.66, lit. g),” Neîndeplinirea obligaţiilor proprietarilor privind microciparea şi sterilizarea câinilor conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare”, fapt care constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2000-2500 lei.

Totodată polițiștii locali au desfăşurat activități de supraveghere pe str. George Enescu, str. Victor Babeş şi str. I. L. Caragiale, la locurile de joacă pentru copii, pentru a vedea dacă sunt respectate prevederile HCL 510/2015, după cum urmează:

-lit. e) -”Plimbarea pe domeniul public a câinilor de companie, fără ca proprietarii acestora să dispună de materiale necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea dejecţiilor, adică mătură, făraş, pungă de unică folosinţă ”, fapt ce constituie contravenţie şi se sancţioneză cu amendă cuprinsă între 1.000-2.500 de lei,

-Art. 66, lit. a) -“Plimbarea câinilor pe domeniul public fără lesă, iar cei periculoşi fără botniţă şi lesă”, fapt ce constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000-2.500 lei.

De asemenea s-a finalizat procedura de întocmire a contractelor de sterilizare cu cabinetele veterinare ( 6 cabinete), pentru câinii cu stăpân, conform HCL 136/2019.

Cetăţenii municipiului Baia Mare pot să semnaleze eventualele abateri contravenţionale şi propuneri de noi locaţii pentru amplasarea camerelor de supraveghere, pe adresa de e-mail a Poliţiei Locale Baia Mare- poliţia.locală@baiamare.ro sau telefonic: 0372.702702 / 0262.218961.

Acțiunile au fost dispuse de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

foto: arhivă

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *