28 FEBRUARIE – ZIUA PROTECȚEI CIVILE DIN ROMÂNIA

În 28 februarie se sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România. Anul acesta se împlinesc 88 de ani de la constituirea primelor structuri cu acest rol în ţara noastră.

Instituţia Protecţiei Civile a apărut ca o necesitate pentru protejarea populaţiei, ca o măsură de asigurare a climatului de securitate individuală şi colectivă, consecinţă a numărului ridicat de victime din rândul civililor, raportat la cel al militarilor participanţi la războaiele din secolul trecut. Experienţa statelor europene în timpul primei conflagraţii mondiale a adus în atenţia guvernanţilor necesitatea organizării unui sistem de protecție a populaţiei.

         În Romania, actul de naștere al protecţiei civile este considerat a fi Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, prin care se aproba Regulamentul apărării pasive contra atacurilor din aer. În judeţul Maramureş, protecția civilă a funcţionat astfel: în perioada 1952-1978, sub forma Statului major de apărare locală antiaeriană, în subordinea Ministerului de Interne, iar din 1967 în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, în cadrul Centrului Militar Judeţean, până în 1973.

         În perioada 1978-1996, a luat forma Statului major de apărare civilă, în subordinea nemijlocită a Comandamentului Protecţiei Civile, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, exceptând perioada 1990-1994, când a funcționat în cadrul Comandamentului Militar Judetean Maramureș.

         Din anul 1996, Comandamentul s-a transformat în Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean. În prezent, activităţile de protecţie civilă se desfășoară în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dupa unificarea, în 15 decembrie 2004, a Grupului de Pompieri şi a Inspectoratului de Protecţie Civilă. 

         În țara noastră, protecția civilă este definită în Legea nr. 481, din 8 noiembrie 2004, ca “o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.”

         În data de 1 Martie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, stabilită în 1972, printr-o rezoluţie a O.N.U.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *