A fost semnat contractul de finanțare pentru al doilea parc industrial, la Șomcuta Mare, din cele șapte care sunt dezvoltate în Maramureș de Consiliul Județean!

Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului Regio „Investim în viitor, acționăm” desfășurat la Consiliul Județean Maramureș vineri, 31 mai 2024. Evenimentul a oferit oportunitatea de a dezbate importanța pe care o au parcurile de specializare inteligentă pentru mediul academic și locuitorii județului Maramureș.

Alături de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan au fost Gabriel Bogdan Ștețco, administratorul public al județului; Csilla Hegedus, director general interimar ADR – Nord Vest; Petru Alboi-Șandru, Șeful Autorității de Management al Programului Operațional Regional Nord-Vest; Rudolf Stauder, prefectul județului; Doru Lazăr, vicepreședintele Consiliului Județean; Florin Alexandru Alexe, deputat; Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare, consilieri municipali și primari din zona metropolitană. Au fost prezenți și elevi, studenți și profesori de la Colegiul Tehnic „George Barițiu”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Facultatea de Inginerie și Facultatea de Științe din cadrul Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș,  candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare:„Avem semnat contractul de finanțare pentru Parcul industrial de specializare inteligentă Șomcuta Mare! Pentru Parcul de la Baia Sprie ieri am finalizat licitația pentru atribuirea primelor 6 loturi, la care s-au prezentat 12 firme fapt care confirmă interesul crescut pentru aceste investiții prin care dezvoltăm economia județului și asigurăm locuri de muncă bine plătite pentru maramureșeni!

Am marcat astfel încă un moment important pentru viitorul acestui frumos județ binecuvântat de Dumnezeu. Doamna Csilla Hegedus spunea că Maramureșul este cel mai frumos județ din regiunea de Nord-Vest, ceea ce noi știm, fără falsă modestie. E bine să ieșim din bula noastră și să începem să lucrăm așa cum am făcut-o în acești 3 ani și jumătate pentru dezvoltarea județului. Nu este suficient să fie un județ frumos, nu este suficient să avem un județ binecuvântat de Dumnezeu, nu este suficient să avem oameni frumoși și harnici. Administrația publică trebuie să se implice determinat în ceea ce înseamnă dezvoltarea pe termen lung”. 

Gabriel Bogdan Ștețco, administratorul public al județului Maramureș, candidat la președinția Consiliului Județean Maramureș: „Este, așa cum ne-am propus, un eveniment prin care marcăm pașii pe care i-am facut în această perioadă, în realizarea celor șapte parcuri industriale de care Maramureșul are cu adevărat nevoie. Pe scurt, putem să spunem că, în această zi, am mai bifat un pas, am mai pus o cărămidă importantă și ne ținem de cuvânt în continuare. Oportunitățile, banii europeni și dezvoltarea parcurilor industriale, cu adevărat prind contur și realitatea acestor parcuri, zi de zi, ni se demonstrează că există.

Mulțumesc tuturor celor implicați în acest eveniment, mulțumesc colegilor de la parcuri industriale, mulțumesc mediului antreprenorial din Maramureș, care de fiecare dată, ne-au fost aproape și ne susțin în demersurile noastre. Nu putem să nu le mulțumim celor de la ADR Nord-Vest, care și de această dată, sunt prezenți printre noi și, cu sprijinul lor vom aduce banii europeni pentru antreprenorii din Maramureș”.

Csilla Hegedus, director general interimar ADR Nord-Vest: „Ăștia din Maramureș vor să ne ia toți banii. Au depus proiecte de peste 300 de milioane de euro, deci sunt top în regiunea noastră. Și la parcurile inteligente au depus cele mai multe proiecte, acum semnăm cel de-al doilea contract. De ce sunt aceste parcuri de specializare inteligentă atât de importante pentru regiunea noastră? Prin proiectele acestea, în care din regiune vom avea cele mai multe în județul Maramureș, noi creștem competitivitatea din regiune: nu se va mai vorbi despre pălinca din Maramureș, o să vorbească despre tinerii care o să lucreze în aceste parcuri, despre firmele inovatoare care vor veni în aceste parcuri și care, din punctul meu de vedere, o să creeze un ecosistem în aceste localități, unde va fi bine să te întorci, să lucrezi, să îți crești copiii. Tinerii noștri deștepți pleacă, dar prin aceste parcuri creștem posibilitatea ca tinerii noștri să aibă un trai decent la noi în țară. Aș vrea să felicit în primul rând echipa Consiliului Județean Maramureș și să le spun că o să le dăm banii, nu avem ce să facem. Vom fi parteneri de-a lungul drumului”. 

Maramureșul se reconstruiește din 2020, înainte pierzând fonduri semnificative

S-au pierdut multe oportunități de-a lungul timpului în Maramureș, dar și în Baia Mare. S-au pierdut sute de milioane de euro care puteau fi absorbite aici. Au luat alte județe banii, poate pentru că au fost mai hotărâți, mai determinați. Situația s-a schimbat abia în 2020, când Ionel Bogdan a câștigat alegerile și a fost ales președintele Consiliului Județean Maramureș. Acum vrea să genereze această dezvoltare și pentru municipiul Baia Mare. 

Ionel Bogdan: „Avem un portofoliu de proiecte depuse spre finanțare de peste 328 de milioane de euro și cred că este cel mai mare portofoliu de proiecte pe care îl are vreun Consiliu Județean pe POR și pentru asta mulțumesc ADR Nord-Vest- Vest! Când am început să gândim aceste proiecte pentru parcuri de specializare inteligentă, ne-am gândit inițial la patru. Atâtea am identificat ca și potențial, ca și terenuri și ca și parteneriate cu administrațiile locale, adică cu primăriile care au vrut să facă parte din acest program la nivelul județului Maramureș, iar acestea au fost: Baia Sprie, Șomcuta Mare, Fărcașa și Târgu Lăpuș. 

Pe parcurs am identificat că am putea să obținem mai mulți bani, iar dacă am identificat și alte oportunități, am depus încă trei proiecte cu finanțare europeană prin POR pentru Giulești, Bogdan Vodă și Mireșu Mare. Am încercat să fim cât mai echilibrați posibil pentru a împărți aceste parcuri de specializare inteligentă în tot județul Maramureș, astfel încât să reducem disparitățile în aceste zone ale județului și să creștem competitivitatea economică. Cred că prin astfel de proiecte atingem cu adevărat rolul fondurilor europene în dezvoltarea regională la nivel european și reducerea decalajelor dintre regiuni”. 

Ce înseamnă parcurile industriale, le lângă dezvoltarea economică? Între 3000 și 5000 de locuri de muncă bine plătite pentru maramureșeni!

„Mulțumesc ADR Nord Vest, mulțumesc echipelor de proiect, mulțumesc domnului ministru Marcel Boloș pentru tot sprijinul pe care ni l-a acordat și ni-l acordă, mulțumesc tuturor partenerilor instituțiilor financiare care ne acordă cofinanțări pentru aceste proiecte, fiindcă ele nu pot să fie bugetate doar din bugetul Consiliului Județean. 

Le mulțumesc și primarilor care au înțeles că este nevoie să pui și terenuri la dispoziție pentru a putea crea astfel de proiecte. La Baia Sprie, spre exemplu, unde am semnat contractul în aprilie, am închis ieri prima serie de concesiuni. Sunt 12 oferte pentru primele 6 loturi pe care le-am scos la licitație, ceea ce arată că există un interes crescut și că parcul de specializare inteligentă de la Baia Sprie va deveni cu adevărat realitate. 

Mulțumesc Primăriei Șomcuta Mare care a pus la dispoziție 10 hectare pentru parcul de specializare inteligentă de aici, pentru care am prezentat astăzi contractul de finanțare, semnat în decursul zilei de ieri. Felicitări tuturor celor implicați în acest proiect”, a mai spus Ionel Bogdan.

Urmează dezvoltarea de parcuri industriale și în Baia Mare

„Sunt convins că și la nivelul Municipiului Baia Mare vom reuși să construim astfel de parcuri de specializare inteligentă, pentru că linia de finanțare este încă deschisă până în luna august și voi propune cu siguranță un astfel de proiect după data de 9 iunie, într-o zonă pe care deja am identificat-o, pe raza municipiului Baia Mare. Cu mult curaj, determinare și hotărâre, putem arăta cu adevărat că putem implementa proiecte mărețe, proiecte majore pentru județul Maramureș, pentru Municipiul Baia Mare, pentru oameni, pentru comunitate. Dumnezeu să binecuvânteze Maramureșul și Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți! Împreună punem Baia Mare și Maramureșul pe primul loc!”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

Comandat de PNL Filiala Maramureș, Cod AEP: 21240015

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *