Analize medicale prin CAS, fără așteptare, chiar dacă unitatea medicală nu mai are fonduri CAS

Pentru a beneficia de analize medicale e necesar ca pe biletul de trimitere să fie menționat termenul „Monitor” (oricare dintre numerotările 1-7) sau „Prev” cifra 5 (persoane asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste).

Pacienții asigurați care au bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist sunt nevoiți să aștepte destul de mult timp pentru a-și efectua gratuit analizele medicale, conform listei de așteptare.
Modificarea legislativă care vine în ajutorul bolnavilor se referă la pacienții cronic sau cei trecuți de 40 de ani, care pot să se programeze mai rapid pentru analize.

Pacienții, indiferent de vârstă, pot beneficia rapid de analize medicale decontate dacă le sunt recomandate pentru monitorizarea unei afecțiuni care se încadrează într-una dintre cele 7 categorii de afecțiuni stabilite de Ministerul Sănătății și CNAS:
• Monitor 1 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare
• Monitor 2 – pentru monitorizarea pacienților cu boli oncologice
• Monitor 3 – pentru monitorizarea pacienților cu diabet zaharat
• Monitor 4 – pentru monitorizarea pacienților cu boli cardiovasculare
• Monitor 5 – pentru monitorizarea pacienților cu boli rare
• Monitor 6 – pentru monitorizarea pacienților cu boli neurologice
• Monitor 7 – pentru monitorizarea pacienților cu boli cerebrovasculare.

Este obligatoriu ca pe biletul de trimitere să fie menționat cuvântul “Monitor” și codul aferent pentru ca pacientul să beneficieze de investigații fără să fie pus pe lista obișnuită de așteptare.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *