Castani plantați pe Valea Usturoiului în cadrul unei acțiuni organizate de primarul Cătălin Cherecheș

200 de angajați ai diverselor direcții și servicii din subordinea Primăriei Baia Mare, respectiv handbaliști ai Minaur și fotbaliști băimăreni s-au alăturat inițiativei primarului Cătălin Cherecheș. Este vorba despre plantarea de castani pe Valea Usturoiului, într-o zonă grav afectată de o furtună acum mai mulți ani.

Acum 3 ani, suprafețe considerabile de pădure din zona Baia Mare au fost afectate de furtună și vânt puternic. Silvicultorii băimăreni au făcut eforturi remarcabile pentru a reface prin plantari, regenerări naturale, patrimoniul acesta sacru. Am tot respectul pentru profesionalismul lor, pentru faptul că au descoperit tratamentul salvator pentru castanii din zona Baia Mare, afectați de un așa-zis cancer al castanului care a distrus în 20 de ani majoritatea arborilor. Municipiul Baia Mare a beneficiat de o finanțare europeană pentru aceste studii și le sunt recunoscător specialiștilor pentru descoperirea și aplicarea cu rezultate a tratamentului salvator”, declară Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Castanul este un simbol al orașului nostru. Silvicultorii din cadrul Ocolului Silvic Baia Mare, structura care administrează cele 9.000 de hectare pe care le are în proprietate Baia Mare, respectiv specialiștii de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov au efectuat studii științifice, de laborator și au găsit leac pentru boala care a făcut ravagii. Primarul le este recunoscător acestora pentru efortul și rezultatele obținute, prin acest fel urmând ca și generațiile viitoare să se bucure de castani. În ceea ce privește demersul de a organiza această acțiune cu colegii din administrație, primarul a zis:

Dorința mea a fost să arătăm că ne iubim orașul și simbolurile lui așa cum știm că majoritatea băimărenilor o fac. Să demonstrăm că pe lângă titulaturi și ranguri efemere suntem oameni care se implică și în mod individual pentru valorile orașului nostru. Alături de cei 200 de băimăreni care au venit împreună cu mine, pe jos, pe Valea Usturoiului, 10 kilometri, am plantat castani pentru viitor, într-o zonă afectată„.

Demers de suflet, în memoria tatălui

Primarul recunoaște că demersul are legătură și cu regretatul său tată, prof.univ.dr.ing Dorel Cherecheș, o personalitate marcantă a silviculturii românești, care i-a predat de mic iubirea pentru pădure, natură, oameni. Prin astfel de gesturi onorează periodic memoria și numele tatălui său.

Pentru mine, pe lângă o atribuție cu care m-au încredințat băimăreni, pe lângă obligația morală pe care o am să contribui activ la bunăstarea comunității și a orașului nostru, acest gest este și unul de o mare încărcătură emoțională.
Duc mai departe, astfel, prin periodice demersuri, moștenirea și memoria regretatului meu tată, prof.univ.dr.ing. Dorel Cherecheș, care mi-a predat încă din primii ani de viață cea mai importantă lecție de iubire pentru oameni și pentru această planetă: respectul pentru pădure, pentru natură, pentru viață”, spune Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *