Consiliul Județean Maramureș  a organizat un eveniment de marcare a Zilei Independenței Ucrainei: Lanțul Solidarității – Solidari cu regiunile ucrainene înfrățite

În fiecare an, în data de 24 august, poporul ucrainean celebrează Ziua Independenței de Stat. Anul acesta, în contextul conflictului din Ucraina și Rusia, această zi de sărbătoare este un prilej de încurajare și sprijin pentru vecinii noștri de peste Tisa, în lupta lor pentru libertate, pentru pace, pentru o țară independentă și unită. 

În acest sens, astăzi, în curtea Palatului Administrativ din Baia Mare, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și numeroși membri ai comunității au format un ”Lanț uman”, care a preluat mesajul Președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, de susținere pentru regiunile înfrățite Transcarpatia și Ivano-Frankivsk și pentru întreaga Ucraina, mesaj care a fost transmis până la Centrul ”Blue Dot” din Sighetu Marmației și predat autorităților înfrățite ucrainene.

La granița Maramureșului cu Ucraina, mesajul de susținere a fost preluat de Gheorghe Anghel, vice-consul Consulatul României la Solotvino, Andriana Sushko, vicepreședinte Consiliul Regional Transcarpatia, Ivan Skindiuk, consilier personal al Guvernatorului Regiunii Ivano-Frankivsk, și de Iaroslav Kikinchuk, viceprimar Consilier raional Verhovina (Ivano-Frankivsk).

Evenimentul de astăzi reprezintă o manifestare a solidarității Maramureșului față de toți ucrainenii nevoiți să-și părăsească țara în urma conflictelor armate. De asemenea, în holul Palatului Administrativ a avut loc vernisajul expoziției ”Desene pentru pace”, realizată de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației și prezentarea activităților care au loc în Centrul RO-UA.

”Noi, maramureșenii, am fost și rămânem alături de Ucraina în aceste momente dificile. Am acordat tot sprijinul nostru încă din 24 februarie, de la începutul conflictului, fiind printre primii care am gestionat valul de refugiați încă din primele zile ale crizei umanitare din Ucraina.

Astăzi, de Ziua Ucrainei, afirmăm încă o data susținerea noastră, a maramureșenilor, pentru frații noștri de peste Tisa. Suntem alături de poporul ucrainean și îi vom sprijini în continuare! 

Mulțumesc organizațiilor neguvernamentale, reprezentanților mediului de afaceri, instituțiilor publice din județul Maramureș, Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, membrilor din comunitatea maramureșeană și tuturor celor implicați în gestionarea refugiaților ucraineni și în acordarea de sprijin pentru frații noștri de peste Tisa. 

La mulți ani, Ucraina! 

La mulți ani ucrainenilor de pretutindeni!”, a declarat Ionel Bogdan, președinte Consiliul Județean Maramureș.

La această manifestare au fost prezente oficialități județene și din partea regiunilor cu care Maramureșul este înfrățit, care au pus umărul în gestionarea crizei umanitare declanșată odată cu începerea războiului, și anume: Rudolf Stauder, Prefectul Județului Maramureș, Lt. Col. Radu Bodea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș, Col. Florișteanu Petru Marcel, Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Pintea Viteazu” Maramureș, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, Comisar șef Mihai Gherman, Florian Sălăjan – ASSOC, Ivan Skindiuk, consilier personal al Guvernatorului Regiunii Ivano-Frankivsk, Iaroslav Kikinchuk, viceprimar Consilier raional Verhovina (Ivano-Frankivsk), Vasile Pasenciuc, prim-vicepreședinte Uniunea Ucrainenilor din România, Miroslav Petrețchi, președinte Uniunea Ucrainenilor din Maramureș, Vasile Popovici, Asociația Huțulilor din Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *