FOCAR DE INFECȚIE: Gara CFR Baia Mare a fost închisă de inspectorii OPC Maramureș

Inspectorii ANPC Maramureș au închis Gara CFR Baia Mare. Este o măsură fără precedent în România. Clădirea a fost lăsată de izbeliște de ani de zile. Nu s-a investit niciun bănuț în reabilitarea acestei clădiri emblematice pentru Baia Mare și Maramureș, dar și pentru turiștii care vin în Baia Mare cu trenul.

WC-urile miroseau îngrozitor, erau mizerabile și culmea achitai o taxă pentru a le folosi. Pereții de la ghișeele unde se vindeau bilete erau pline de igrasie și mucegai. În momentul în care intrai în clădire te lovea un miros de urină îngrozitor.

Cum ANPC a primit mai multe sesizări din partea călătorilor aceștia au efectuat un control și au dispus închiderea imediată a Gării până când toate deficiențele descoperite vor fi remediate.

Șeful Gării CFR Baia Mare a refuzat să ofere orice declarație oficială despre aceste subiect. Ne-a trimis la Regionala Cluj. Reprezentanții ANPC Maramureș vor oferi informații suplimentare abia la începutul săptămânii viitoare, atunci când va fi finalizat raportul acțiunii de control.

ACTUALIZARE

Pe data de 23.02.2024, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Maramureș, sub coordonarea comisarului șef  al CRPC RNV Cluj, a desfășurat  o acțiune  de control  la  Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SAla punctul de lucru din Baia Mare.

Verificările s-au efectuat pentru cercetarea reclamațiilor și informațiilor din spatiul public – urmărindu-se modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.

În urma acțiuniicomisarii CJPC Maramureș au identificat mai multe deficiențedupă cum urmează:

  • condiții igienico-sanitare precare: pereți degradați cu igrasie în exces, tavan cu infiltrații, igrasie și desprinderi de porțiuni din tencuială care pot pune în pericol securitatea consumatorilor prin posibilitatea căderii unor bucăți mari de material, instalațiile sanitare vechi, cu miros înțepător, paviment degradat, fisurat, insalubru
  • folosirea unor căi de acces al  consumatorilor şi angajaților deteriorate
  • utilizarea unor peroane deteriorate.

Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control au aplicat două sancţiuni contravenţionale cu amenzi –     în cuantum de 30.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de:

        -oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, aferentă zonelor care prezintă risc pentru consumatori și angajații proprii, existând culoare pentru achiziția de bilete.

Comisarii CJPC Maramures vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

Aspectele invocate în cadrul acestui comunicat sunt ilustrate cu imagini realizate  în timpul controlului  . Totodată au fost sesizate instituțiile abilitate, în vederea luării măsurilor

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *