Încă un virus gripal a apărut în SUA. Informații de ultimă oră, primele cazuri

O nouă variantă a virusului gripal A (H3N2) a fost descoperită în America. Acesta este primul virus gripal găsit în SUA, în 2021.

Virusul a fost descoperit în Wisconsin, la un copil de 13 ani

Virusul a fost descoperit după ce un minor cu probleme respiratorii a fost testat pe 13 ianuarie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Copilul prezenta probleme respiratorii, astfel că s-a decis preluarea de probe și trimiterea lor către CDC (Centers for Disease Control). S-a constatat existența virusului pe  data de 22 ianuarie, când rezultatele care au confirmat prezența virusului au sosit.

Se pare că sursa infecției ar fi porcii. Familia copilului are o fermă de porci, de unde ar fi provenit și virusul. În plus, alți cinci membri ai familiei prezintă simptome asemănătoare, însă în urma testelor, probele au ieșit negative.

Acest tip de gripă este asemănător gripei porcine, dar niciun animal de la ferma familiei din Wisconsin nu a fost găsit infectat.

Copilului i-a fost administrat tratament anti-viral și este în stare bună.

Ce este virusul gripal A (H3N2)

Virusurile de tip A sunt impartite in subtipuri pe baza a doua proteine aflate pe suprafata virusului: hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N). Exista 18 subtipuri diferite de hemaglutinina (de la H1 la H18) si 11 subtipuri diferite de neuraminidaza (de la N1 la N11). De asemenea, virusurile gripale A pot avea mai multe tulpini diferite. Subtipure actuale ale virusurilor gripale A intalnite la oameni sunt virusurile gripale A (H1N1) si A (H3N2).

În primăvara anului 2009, a apărut un nou virus gripal A (H1N1), care a fost foarte diferit de virusurile gripale umane A (H1N1), care circulau la acel moment. Noul virus a provocat prima pandemie de gripă din ultimii 47 de ani, cunoscuta și sub denumirea de “gripă porcina”, deoarece contine gene de la virusurile gripale umane, porcine si aviare, conform expertilor de la Institutul National de Boli Infectionase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti.

De la apariția sa în 2009, virusul gripal A (H1N1) a fost cunoscut pentru faptul că provoacă îmbolnăviri severe la tineri, adulţii sănătoşi, în contrast cu virusul A (H3N2), care provoacă forme severe şi decese în special la persoanele în vârstă. Țările în care circulă virusul gripal A (H1N1) se pot aştepta la o creştere a nivelului de îmbolnăviri severe şi decese la tineri, adulţii sănătoşi, inclusiv la gravide, potrivit OMS.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *