ÎNREGISTRARE AUDIO – Inspectorul șef al Jandarmeriei Maramureș acuzat de abuz și hărțuire sexuală. 4 femei și-au dat demisia după ce șeful s-ar fi dat la ele

Un scandal uriaș zguduie Jandarmeria Maramureș după ce 5 angajați (4 femei) și-au dat demisia în luna trecută. Vizat este chiar șeful Inspectoratului de Jandarmi al Județului Maramureș, colonel Marcel Petru Floriștean.

Acuzațiile sunt extrem de grave: agresiune sexuală, hărțuire sexuală și abuz de autoritate. Astăzi vă prezentăm un prim episod din acest uriaș scandal la nivel înalt.

Una dintre fostele angajate care și-a dat demisia a făcut plângere penală și a povestit cu lux de amănunte traumele la care a fost supusă în data de 23 septembrie 2022.

Ce se spune în Plangerea Penală

Spicuim din plângerea penală pe care angajata Jandarmeria Maramureș a făcut-o pe numele inspectorului șef.

”În data de 23 septembrie 2022 în jurul orei 12, inspectorul șef Florișteanu Petru Marcel mi-a ordonat telefonic (fiind apelată de acesta pe telefonul fix din birou) să mă prezint în biroul său, fără a-mi comunica motivul. Am mers la biroul său unde acesta era singur și fuma nervos. Mi-a adresat mai multe întrebări despre activitatea profesională a doamnei căpitan (…).

În cadrul discuțiilor purtate, inspectorul șef mi-a cerut să nu am încredere în șefa mea (…). În timpul discuțiilor care au durat aproximativ 10-15 minute, Florișteanu Petru a venit lângă mine, m-a înhățat de mijloc cu o mână, cu cealaltă m-a luat de față și m-a tras cu forța înspre dânsul cu intenția de a mă săruta pe gură. În acel moment l-am lovit ca un act instinctiv de autoapărare șocată fiind, peste față cu mâna și l-am întrebat cum își permite să facă acest lucru.

Vizibil surprins de reacția mea de autoapărare s-a dus înapoi spre scaunul dânsului începând să mă amenințe. I-am spus că voi reclama faptele sale, dar acesta a afirmat: Mă doare în… ! Poți să spui oricui vrei tu… este cuvânt tău împotriva cuvântului meu.În timp ce ieșea din biroul său a afirmat: să-i spui lui (…) că am vrut să ți-o trag iar (…) că te-am întrebat de mobilă și apoi a strigat să nu am încredere în (…).

Am intrat într-o stare de șoc și foarte agitată am mers la compartimentul resurse umane (biroul meu). Văzându-mă speriată, colega mea (…) m-a întrebat ce s-a întâmplat. Fără să apuc să-i răspund, aceasta m-a întrebat: s-a dat șeful la tine? Am confirmat acest lucru, iar apoi am ieșit din birou pe terenul de sport simțind nevoia să stau singură și să încerc să înțeleg ce s-a întâmplat căci nu puteam să cred ce tocmai se petrecuse. (…)

Fapta inspectorului șef m-a afectat foarte tare la nivel psihologic, de la momentul întâmplării nu-mi găsesc liniștea, nu pot să dorm. Întrucât i-am relatat și soțului această întâmplare, abia marți 27 septembrie 2022, am iscat disensiuni mari și în familie. Am fost umilită și intimidată de inspectorul șef, în special prin replicile date, din care se deduce faptul că orice ar face, nu se vor dispune măsuri.

Întrucât nu-mi găseam liniștea și voiam să lămuresc situația în data de 27 septembrie 2022, la sediul unității am purtat o discuție cu Florișteanu Petru despre cele întâmplate în data de 23 septembrie 2022, despre agresiunea la care m-a supus. Acesta și-a cerut scuze, motivând că a vrut să-mi arate că pot avea încredere în el, că sunt o fată deșteaptă și că el nu sărută pe oricine, că este scump în săruturi. Această discuție purtată de noi a fost înregistrată, iar cu ocazia audierii mele în cauză voi depune probațiune înregistrarea.

Referitor la faptele pentru care solicit să se efectueze cercetări, menționez că nu este vorba despre un singur act de hărțuire sexuală din partea inspectorului șef. În mai multe râduri, în timp serviciului a făcut aluzii cu tentă sexuală, vis-a-vis de modul în care port uniforma atât eu cât și colegele mele, uniforma care este standard și achiziționată direct din cadrul comportamentului nostru. Nu am luat în seamă acest lucru întrucât era la nivel de replică, fără să conștientizez că situația să va acutiza și aceasta va trece la fapte.

Precizez că în perioada 1 septembrie 2022 – prezent, cinci cadre militare din cadrul unității au demisionat. Grav este faptul că patru sunt femei, care lucrau de mult timp și erau cu experiență, dar care nu au mai rezistat presiunilor și hărțuirii la care au fost supuse de inspectorul șef. Nu pot afirma cu certitudine dacă ele au fost agresate sexual, deoarece este umilitor să vorbești despre așa ceva mai ales când acasă ai familie, soț și toate aceste lucruri nu sunt deloc demne de o doamna preferand probabil să plece liniștite cu capul sus, decât să se implice în scandaluri cu tentă sexuală, dar afirm cu certitudine că unul dintre motive este abuzul de autoritate al inspectorului șef care vătăma grav interesesele subordonaților prin hărțuirea și discriminarea zilnică la locul de muncă (…)”.

Cum se scuză inspectorul șef în fața subalternei (transcript audio – secvențe)

-Atâta vă rog, am nevoie de la dumnevoastră de ceva. Ca să îm găsesc eu liniștea. Vă rog să îmi dați cuvântul că nu o să se mai întâmple niciodată. Vă rog frumos.

Inspector șef: Eu ți-am explicat o chestie. E clar că nu o să se mai întâmple niciodată. Ascultă-mă un pic.

-Eu așa m-am speriat cum ați sărit. Așa m-ați încolțit și m-am simțit încolțită. Și incidentul acela. Mă vedeți cum tremur.

Inspector șef: Tu ești o fată isteață, eu am încercat să îți explic atunci. Eu am vrut să fie o chestie de încredere…

-Să mă sărutați?

Inspector șef: Eu îmi cer scuze că o ieșit așa. Sub nici o formă. Ascultă-mă pe cuvântul meu de onoare. Eu nu fac gesturi din astea sub nicio formă. Tocmai având în vedere discuțiile inițiale, ulterior am avut o discuție cu tine și am zis (….) tu ești o fată deșteaptă. Ascultă-mă. (….). Eu chiar îs foarte scump în a săruta pe cineva sau o altă persoană. Și tocmai am zis că prin asta o să îți dai seama că eu o chestie nu sinceră sau serioadă (…). Să mă trăznească pe mine Dumnezeu dacă am vrut altceva decât să parafez o înțelegere a noastră și faptul că discuția noastră rămâne aici.

-Am înțeles dl colonel dar o ieșit un pic mai mult decât trebuia. Eu m-am speriat pentru că eu sunt om extrem de demn. Pe mine se vede dl colonel când e o problemă. Și cu chestii de genul asta, acuma înțelegeți pentru că sunteți bărbat să fiți soțul meu și eu să vă ascund o chestie de genul asta și să o aflați cum ați reacționa? Haideți să fim sinceri acum. Cum ați reacționa. Vă dați seama că a trebuit să ascund un weekend chestia asta (…).

Într-un interviu acordat astăzi la ora 15.40 inspectorul șef al IJJ Maramureș a spus că nu poate face declarații deoarece este o anchetă în curs.

Petru Marcel Florişteanu, inspector şef: Poziţia mea personală în calitate de persoană vizată în această sesizare este categoric că sunt nevinovat. Am fost înştiinţat, sunt primul interesat în lămurirea acestor aspecte şi stau la dspoziţia organelor de anchetă. 

Col. Marius Militaru, Jandarmeria Române: Imediat după primirea acestei sesizări inspectoratul general al jandarmeriei române a transmis solicitarea către instituţiile abilitate să soluţioneze astfel de situaţii.

Angajaţii reclamă un mediu de lucru ostil şi spun că inspectorul şef îi terorizează

Ofiţer: Pe orice motiv fie el cât de minor punea presiune, stres continuu, încât oamenii nu mai puteau să lucreze, mergeau cu mare ură la serviciu. Da, avea un comportament de genul acesta cu trivialităţi, cu înjurături.

Cine este colonel Florișteanu conform website-ului oficial al Jandarmeriei Maramureș

Data şi locul naşterii: 14.07.1976, localitatea Dolhasca, judeţul Suceava . Căsătorit, copii: 5.

EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ:
– 12.08.2014 – prezent – Inspector şef al I.J.J. Maramureş
– 09.05.2014 – 11.08.2014 – Împuternicit inspector şef al I.J.J. Maramureş
– 15.07.2006 – 08.05.2014 – Comandant Detaşament 1 Mobil la I.J.J. Iaşi
– 05.11.2011 – 25.05.2012 – Misiune internaţională în cadrul N.T.M.- Afganistan
– 01.05.2005 – 15.07.2006 – Comandant pluton acţiuni speciale în cadrul Detaşamentului 1 Mobil al I.J.J. Iaşi
– 01.07.2003-01.05.2005 – Comandant pluton în cadrul Detaşamentului 2 Mobil al I.J.J. Iaşi
– 01.04.2002-01.07.2003 – Comandant pluton în cadrul Companiei pază instanţe şi bănci la U.M. 0908 Iaşi
– 16.10.2000-01.04.2002 – Comandant pluton instrucţie în cadrul Detaşamentului Mobil la U.M. 0908 Iaşi
– 16.08.2000 -16.10.2000 – Comandant pluton în cadrul Detaşamentului Mobil la U.M. 0903 Bacău

EDUCAŢIE ŞI FORMARE:
– 2002-2003 – studii postuniversitare la Academia de Poliţie ,,Alexandru I. Cuza,, Bucureşti, specializarea relaţii internaţionale
– 1996-2000 – Academia de Poliţie ,,Alexandru I. Cuza,, arma jandarmi, absolvită cu diplomă de licenţă în ştiinţe juridice şi gradul de sublocotenent
– 1995-1997 – Universitatea ,,Ştefan cel Mare’’ Suceava – anul I-II la Facultatea de Istorie-Muzeologie
– 1990-1994 – Liceul Teoretic din com. Dolhasca, jud. Suceava absolvit cu diplomă de bacalaureat
– 1982-1990 – Şcoala Generală din com. Dolhasca, jud. Suceava

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *