Primarul Cătălin Cherecheș – Consultare cu reprezentanții mediului de afaceri din Baia Mare (Asociația Întreprinzătorilor din Maramureș și Camera de Comerț și Industrie din Maramureș)

“Am avut astăzi o întâlnire consultativă cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, în frunte cu președintele Florentin Tuș, respectiv o onorantă delegație de oameni de afaceri băimăreni, membri ai Asociației Întreprinzătorilor din Maramureș, condusă de președintele Flaviu Leșe. În cadrul întrunirii am prezentat proiectele majore pe care le derulăm, respectiv cele care urmează să fie implementate. 

  Am decis că ne vom întâlni periodic în această formulă pentru a dezbate, analiza și pentru a găsi soluții pentru anumite situații sau probleme punctuale și strategice. Vom constitui un consiliu consultativ care va avea, printre altele, rolul de a analiza toate proiectele de hotărâre care intră în dezbaterea actualilor consilieri locali ai orașului. Îmi doresc, astfel, să instaurăm o transparență totală, dar și să evităm situații absurde în care multe proiecte vitale sunt sabotate din interese meschine, politice sau financiare, chiar dacă acestea sunt benefice pentru cetățeni, doar pentru că unii au făcut o obsesie în legătură cu Cătălin Cherecheș. Din nefericire, există consilieri care se inundă de frustrare și răutate când văd semnătura mea pe majoritatea absolută a inițiativelor. Din acest consiliu vor face parte și reprezentanți ai organizațiilor profesionale, sociale, culturale, educaționale și, bineînțeles, cei ai mediului de afaceri. 

  Revenind la întrunirea de astăzi, am prezentat investițiile pe care le avem în zona de învățământ, cu accent pe reabilitarea Colegiului Transilvania. Vorbim aici de aproximativ 7 milioane de Euro. Și dacă tot am vorbit despre învățământ, am împărtășit bucuria de putea implementa în sfârșit proiectul prin care asigurăm table inteligente la toate unitățile de învățământ, respectiv tablete pentru elevi. De aproape doi ani suntem nevoiți să batem pasul le loc la acest proiect, a fost un chin administrativ această investiție! În România se poate să aibă unii pensii speciale, se inventează diverse forme de recompensă a politicienilor și a grupului de interese, însă când un primar vrea să investeasca în educație și în dotarea copiilor…apar piedici peste piedici din toate direcțiile! Legat de investiția de la Colegiul Transilvania, dezvoltarea economică a orașului nostru trebuie să meargă mână în mână cu educația, cu asigurarea unui mediu propice pentru formarea forței de muncă în domeniile unde există în acest moment lipsuri de personal, respectiv domeniile care se dezvoltă și unde este necesar să existe pe viitor personal competent. Vrem să asigurăm toate condițiile pentru tinerii care doresc să se specializeze în diverse domenii, astfel asigurând și specialiști și mână de lucru în domeniile unde există cerere. 

 Am prezentat proiectele de reabilitare și reconfigurare a bulevardelor, în paralel cu realizarea primelor parcări supra și subterane, 12 la număr. Dacă tot vorbim de optimizarea traficului rutier, pietonal, ne gândim și la estetică. Avem pe lista de priorități reabilitarea termică a alte 27 de blocuri, aici cu o etapă următoare de refațadizare a celor care sunt situate pe bulevarde, din dorința de a îmbunătăți estetica zonei centrale, unde avem cel mai puternic impact vizual. Avem apoi o serie de investiții în reabilitarea malurilor râului Săsar, unde am reușit să finalizăm licitația și vom putea începe efectiv lucrul. Am prezentat astăzi și strategia și proiectele pe care le derulăm pentru reabilitarea și modernizarea piețelor, în special ce facem la Piața Izvoare. Am semnat contractul de telegestiune pentru iluminatul stradal, și aici avem optimizări de făcut, să fim în pas cu lumea modernă, în beneficiul cetățenilor. Am dezbătut și situația salubrizării, am prezentat încă o dată, punctual, contractul – cine ce a făcut și cine și ce a greșit. De aici mai departe noi mergem pe drumul nostru, iar cei care au impresia că pot să facă bani de pe spinarea comunității băimărene și să nu își respecte ce și-au asumat prin contract, greșesc și vor plăti scump! Am consultat reprezentanții mediului de afaceri și cu privire la finanțarea din bugetul local a culturii și a sportului. 

 Am stabilit că vom avea discuții viitoare cu reprezentanții mediului de afaceri din Baia Mare cu privire la proiectul pe care îl avem pentru Parcul Industrial Cuprom. Aici, momentan suntem la stadiul în care, la următoarea ședință a Consiliului Local, se intră cu proiectul de expropriere pentru utilitate publică. Va fi interesant de văzut cum vor gestiona aleșii locali acest punct, să vedem cine își dorește cu adevarat să evoluăm sau să batem pasul pe loc. De principiu, am agreat cu cei prezenți astăzi la întâlnire că ne vom vedea lunar, înaintea ședințelor de consiliu, pentru a discuta și a ne consulta pe marginea proiectelor importante, dar și despre rezolvarea problemelor punctuale care au legătură cu mediul de afaceri și cu dezvoltarea economică a orașului nostru. Tuturor celor care au fost prezenți astăzi le mulțumesc pentru susținere și pentru deschiderea de a colabora cu autoritatea locală pentru mai binele întregii comunități!”
Dr. Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *