S-a aprobat bugetul general al municipiului Baia Mare pentru 2022: peste 450 de milioane alocate pentru investiții

Convocată de către primarul Cătălin Cherecheș, ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Baia Mare a avut loc joi, 17 februarie 2022. Cel mai important punct pe ordinea de zi a fost proiectul care stabilește bugetul general al municipiului pentru anul în curs. Bugetul, în forma propusă de către primar și aparatul de specialitate din cadrul Primărei a fost adoptat cu 17 voturi pentru (5 PNȚCD, 2 PSD, 2 UDMR, 3 PMP și 5 PNL), 3 abțineri (3 consilieri USR) și două neparticipări la vot (este vorba de consilierii Mircea Cirț și Pop Leontin care se află în conflict de interese cu entități din subordinea Consiliului Local).

Am convocat această ședință ordinară a Consiliului Local și îmi cer scuze că am întârziat demararea acestei ședințe dar având în vedere că am dorit să agreem cu toate entitățile politice și cu toți consilierii locali majoritatea opțiunilor pe care le-au avut în dezvoltarea municipiului Baia Mare și pentru că am dorit ca acest buget pe care noi îl vom vota astăzi să fie rezultatul unui dialog constructiv între primar și consilierii locali la nivel individual, fiecare consilier local, dar și la nivel de grupuri politice am fost nevoit să generez această întârziere pentru a avea toate lucrurile puse la punct”, a declarat primarul Cătălin Cherecheș.

Bugetul general și anexele acestuia au fost adoptate în forma propusă de către primarul Cătălin Cherecheș, cu amendamentele făcute de către grupurile politice din cadrul Consiliului Local.

În cifre, hotărârea adoptată arată astfel:

– venituri totale la bugetul general 840.843 mii lei, iar cheltuieli totale 842.990 mii lei, diferența de 2.147 mii lei fiind excedent la finele anului 2021.
– bugetul local al municipiului Baia Mare pe anul 2022 este dimensionat cu venituri totale în sumă de 696.845 mii lei, cheltuieli totale de 698.119 mii lei și un excedent de 1.274 mii lei.

Împreună cu bugetul s-au aprobat și bugetele instituțiilor publice finanțate de la bugetul local cum sunt: Serviciul Public Ambient Urban, Serviciul Public de Asistenta Socială, Teatrul Municipal, Clubul Sportiv Minaur, Spitalul de Pneumoftiziologie și mai nou înființatul Centru de Artă contemporană „Colonia Pictorilor”.

Peste 450 de milioane alocate pentru investiții

O componentă mult dezbătută și „amendată” a fost lista cu obiectivele de investiții care vor fi finanțate parțial sau integral din bugetul local. Apreciez implicarea grupurilor de consilieri locali care au venit cu amendamente, la fel cum apreciez și disponibilitate primarului și a aparatului de specialitate în a redacta și a indica sursele de finanțare pentru obiectivele de investitii propuse. În mare, amendamentele propuse de către consilierii locali au vizat o alocare financiară mai mare pe anumite obiective de investitii care erau deja incluse pe listă. Una peste alta, din bugetul aprobat, peste 450 milioane lei sunt destinați investițiilor, aceasta fiind cea mai mare sumă alocată vreodată pentru implementarea proiectelor de dezvoltare”, a declarat viceprimarul Doru Dăncuș.

La nivel de investiții se pune accent pe prefinanțarea, respectiv pe cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană pe care Baia Mare le are în derulare.

Este vorba despre cele aproape 25 de unități de învățământ pe care le avem în reabilitare, blocurile de locuit a căror reabilitare termică a demarat, avem reabilitarea respectiv dotarea Colegiului Tehnic Transilvania care dorim să fie o școală profesională de înalt nivel în nordul României și unde avem o investiție din fonduri europene majoră pe două proiecte care însumează aproape 7 – 8 milioane de euro, apoi malul stâng al râului Săsar în paralel cu Bulevardul Independenței, un proiect, o lucrare care readuce într-un fel râul Săsar în viața orașului și dintr-un râu pe care mulți dintre noi îl cunoaștem ca un unul poluat, unul care nu făcea cinste municipiului încet va fi un punct de atracție pentru cetățenii municipiului Baia Mare și nu numai.

Avem, bineînțeles, proiectele la nivel de studii pe care dorim să le depunem pe viitoarele programe de finanțare care vor începe în acest an și se vor derula până în 2027, aici vom face o prezentare la momentul oportun în cursul următoarelor luni pentru a prioritiza în funcție de nevoile cetățenilor, în funcție de filozofia pe care dorim să o aplicăm în oraș cu privire la dezvoltarea economică, dezvoltarea edilitară, dezvoltarea învățământului, dezvoltarea sistemului social sau a sistemului sanitar. Dar pentru chestiunile legate de buget voi reveni cu explicațiile punctuale un lucru important este faptul că am generat față de bugetul de anul trecut o creștere cu aproape 30% a investițiilor, a capitolului de investiții în Municipiul Baia Mare dar, bineînțeles, suntem la debutul acestui an investițional și până la sfârșitul anului vor fi încă aproape 13 milioane de euro care vor putea fi utilizați de către municipiu exclusiv pe partea de investiții și acest lucru se va derula bineînțeles și prioritiza prin conlucrare între Autoritatea Locală, Primar și Consiliul Local.

Apoi avem o chestiune importantă legată de Piața Izvoare unde ne dorim să analizăm printr-un studiu de oportunitate modul în care să investim și să operăm această piață și din punctul meu de vedere trebuie să clarificăm foarte clar faptul că pe acest teren, în această zonă va fi funcțiunea de piață agroalimentară și să închidem odată subiectele divergente sau dezinformările sau minciunile care se vehiculează în mod public că se doresc alte tipuri de investiții. Atâta vreme cât eu sunt primarul Municipiului Baia Mare în zona Pieței Izvoare va fi doar piața agroalimentară și această piața agroalimentară avem doar obligația să o modernizăm atât în interesul cetățenilor care cumpără cât și în interesul, în special al producătorilor și uneori eventual al comercianților.

Apoi bineînțeles că cetățenii, mai ales cei tineri, așteaptă lista de priorități pentru locuințele ANL dar și pentru locuințele sociale, pe sistemul de organizare și de dezvoltare a locuințelor sociale, respectiv locuințelor ANL locuințele pentru tinere în baza proiectelor și programelor care sunt la dispoziția municipiului și la dispoziția tuturor unităților administrative prin fonduri europene pe Programul Operațional Regional, respectiv pe PNRR, avem posibilitatea să dezvoltăm anumite blocuri de locuit pentru tineri, pentru specialiști, pentru persoane aflate într-o zonă vulnerabilă din perspectiva socială.

A venit momentul, după foarte mult timp, să punem piciorul în prag, să luăm lopata în mână și să începem să demolăm, respectiv să construim funcțiuni de cazare și să le demolăm pe cele existente pentru ce aflați în zonele de sărăcie respectiv pungile de sărăcie și zonele vulnerabile le orașului care cred că a venit momentul să fie eradicate și așezate într-o formă atât din perspectivă socială cât și din perspectiva condițiilor de trai și din perspectiva educațională pentru că nu locuiesc doar oameni maturi locuiesc și copii și aici, cu siguranță, mutarea celor de pe Craica, Pirită, a celor din zona Cuprom, chiar și aranjarea, sistematizarea celor care stau în zona Ferneziu, și vorbesc aici în mare parte de comunitate romă. Trebuie să fie în acest an abordată efectiv ca și demolare și așezare într-o zonă de civilizație. Din acest motiv avem pe lista de investiții, chiar săptămâna viitoare vom demara procedurile în acest sens, atât din perspectiva actelor, documentelor pentru a putea fi în perfectă legalitate și din perspectiva planului pe care îl vom gândi împreună cu consilierii locali, în special cu cei care se pricep la partea socială pentru a putea să găsim terenurile și variantele de locuire astfel încât o dorință mare a cetățenilor, cred că a tuturor cetățenilor municipiului Baia Mare, să fie rezolvată. Deci cred că acest lucru vi-l doriți și dumneavoastră consilierii locali și ar fi momentul să punem punct acestor zone pe care le-am amintit Craica, Pirită, Cuprom, Ferneziu, Gară și așa mai departe”, a mai spus Cătălin Cherecheș.

Sursa: ActualMM.ro

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *