S-a lansat proiectul „KARPAT – Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice”, finanțat prin programul ESPON

Grupuri interesate și membri din echipa de implementare a proiectului „KARPAT – Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice”, finanțat în cadrul programului ESPON2030, au participat la conferința de lansare ce s-a desfășurat la sediul Voievodatului Podkarpackie pe 20 martie 2024 în orașul Rzeszow din Republica Polonă.

Consiliul Județean Maramureș este partener în proiect alături de Voievodatul înfrățit Podkarpackie – lider și ceilalți parteneri: Autoguvernarea Regiunii Preșov (Slovacia) și Consiliul Județean Suceava (România). Ministerul Fondurilor și Politicii Regionale (Polonia) cooperează la acest proiect în calitate de observator. Proiectul este un rezultat al cooperării Județului Maramureș cu Voievodatul Podkarpackie din Polonia în baza Acordului de cooperare semnat între părți în anul 2019.

Printre participanții la întâlnirea de lansare a proiectului s-au numărat și reprezentanți ai Grupului European de Cooperare Teritorială ESPON (ESPON GECT) și reprezentanți ai Universității din Varșovia (EUROREG – Centrul pentru Relații Regionale și Locale Europene), câștigătorul contractului de realizarea a analizei țintite din cadrul proiectului. Totodată, la eveniment a fost prezentat conceptul de cercetare al antreprenorului și s-a subliniat importanța abordării participative, un factor major în atingerea obiectivelor acestui proiect de cercetare.

Prin proiectul finanțat de ESPON se va realiza o analiză țintită pe tema de cercetare: „Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice.” Analiza din cadrul proiectului va fi un răspuns la necesitatea de a lărgi și aprofunda cooperarea în regiunea Carpatică. Rezultatul va fi, printre altele, un document care să confirme necesitatea promovării la nivelul Comisiei Europene și a implementării unei Strategii Macroregionale planificate pentru Munții Carpați.

Programul de cooperare ESPON 2030 este finanțat de Uniunea Europeană și sprijină expertiza de înaltă calitate a instituțiilor publice responsabile cu dezvoltarea politicilor teritoriale. Programul include pregătirea unor studii bazate pe nevoile autorităților publice europene la toate nivelurile. Rețeaua europeană de observare a dezvoltării teritoriale și coeziunii (ESPON) este o inițiativă extrem de importantă pentru înțelegerea mecanismelor dezvoltării teritoriale europene. Oferă oportunități de a învăța despre diversitatea provocărilor și potențialul care caracterizează regiunile europene. Datorită cercetării și analizei efectuate de ESPON, părțile interesate au acces la informații care îi ajută să ia decizii politice și strategice mai bine informate privind planificarea spațială și dezvoltarea socio-economică. ESPON oferă oportunități de a identifica tendințele, de a detecta zonele care au nevoie de sprijin special și de a promova soluții inovatoare pentru coeziunea teritorială și dezvoltarea durabilă. Prin aceste activități, ESPON joacă un rol cheie în modelarea viitorului regiunilor europene prin promovarea cooperării, schimbului de experiență și a celor mai bune practici la nivel internațional, regional și local.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *