Uniunea Europeană – alături de campania umanitară derulată în Maramureș. De Sărbătorile Pascale, Germania trimite TIR-uri cu cele necesare ucrainenilor

Forumul German și Asociația Bayerische Kinderhilfe Rumänien sprijină campania umanitară de ajutorare a Ucrainei. În aceste zile, patru TIR-uri cu alimente neperisabile, precum și  scutece, apă și dulciuri pentru copii au ajuns la Halmeu. Tot aici a ajuns un TIR cu produse de igienă și de curățenie, venit din Germania, prin intermediul Primăriei Comunei Coroieni, iar înainte de Sărbătorile Pascale va ajunge un nou transport cu ajutoare care va fi trimis de aceiași parteneri din Germania, în timp ce o firmă din Târgu Mureș a trimis 150 de saltele. 

Totodată, în Germania se pregătește un nou convoi de TIR-uri care vor ajunge în Halmeu în 26 aprilie. Acest transport cu produse de strictă necesitate pentru ucrainenii aflați în situații dificile, urmare a războiului, ajunge în România prin bunăvoința Forumului German și prin Asociația Bayerische Kinderhilfe Rumänien.

De asemenea, direct din depozitul de la Casa Armatei sunt sprijiniți refugiații din Ucraina. În aceste zile, mai multe persoane cazate în Baia Mare și împrejurimi au primit lucruri de strictă necesitate, după ce oameni cu suflet mare au donat haine, pături și alimente neperisabile, iar de la depozitul din Halmeu s-a trimis un palet de apă plată. De asemenea, s-au distribuit lenjerii de pat unei familii de ucraineni, iar altor două familii li s-au dat kit-uri de igienă și produse alimentare.

Voluntarii de la Crucea Roșie – Filiala Maramureș, prin bunăvoința doamnei director Manoela Bindiu, au donat 200 de kit-uri de igienă în depozitul de la Casa Armatei. Pachetele conțin: periuță şi pastă de dinți, batiste igienice, șervețele umede, șampon, gel de duș, dezinfectant de mâini, săpun și absorbante (pentru 100 de pachete). 

La sediul ASSOC a avut loc întâlnirea săptămânală a grupului de suport a refugiaților, discuțiile axându-se pe posibilitatea integrării copiilor ucraineni în școli și despre gratuitatea la serviciile medicale de stat. Au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, precum și membrii unei delegații franceze, respectiv Daniel Fouillouse – fost ministru de stat și primar în Dunkerque și Karim Louzani – director regional Hauts de France al Crucii Roșii Franceze. S-a luat în calcul posibilitatea organizării unor activități prin care refugiații să socializeze între ei. Se dorește găsirea unor locuri de joacă gratuite pentru copiii ucraineni. Ucrainencele participante la întâlnire au fost extrem de emoționate de faptul că există preocupare atât pentru refugiații care se află pe teritoriul județului Maramureș, cât și pentru cetățenii ucraineni care au rămas în țară și cărora li se trimit constant ajutoare. 

Copiii orfani, preluați în 2 aprilie de la vama Halmeu cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, au ajuns în Turcia cu bine, transportul fiind asigurat de pe Aeroportul Internațional Baia Mare. 

Cu sprijinul UNICEF, în zona Blue Dot a ajuns și a fost instalat containerul ”Mama și copilul”, un spațiu confortabil, cu dotări speciale, în care angajații DGASPC Maramureș oferă servicii de consiliere psihologică pentru mamele și copiii ajunși în Maramureș prin Punctul de Trecere Frontieră Sighetu Marmației.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *